X komt met nieuwe abonnementen: mogelijk moet iedereen 1 euro per maand betalen

© Unsplash

twitter x blokkade europa elon musk
20 oktober om 17:10
Laatste update: 21 oktober om 23:02

X, het voormalige Twitter, lanceert binnenkort twee nieuwe abonnementsvormen. Bij een goedkopere versie krijgen gebruikers nog wel advertenties te zien en bij het duurdere abonnement zie je helemaal geen reclames meer.

Dat heeft X-eigenaar Elon Musk vrijdag aangekondigd, maar de prijzen van de abonnementen heeft hij nog niet bekendgemaakt. Mogelijk wordt het goedkoopste abonnement uiteindelijk zelfs verplicht voor alle X-gebruikers die zelf berichten willen publiceren. Vorige maand zei Musk namelijk dat alle gebruikers een klein bedrag moeten gaan betalen. Dat is volgens hem de enige manier om bots, geautomatiseerde spamaccounts, te bestrijden. 

X test sinds een paar dagen al een beperking op nieuwe accounts in Nieuw-Zeeland. Daar moeten nieuwe gebruikers een abonnement van 1 dollar per jaar afsluiten om het platform te mogen gebruiken. Als je niet betaalt, kan je in Nieuw-Zeeland alleen nog berichten lezen en zelf niets meer plaatsen. De test lijkt een voorbode voor wat X van plan is.

Musk ontkent mogelijke blokkade in EU

X-eigenaar Elon Musk zei vrijdag dat berichten dat hij zou overwegen het sociale netwerk in de Europese Unie te blokkeren niet kloppen. Op die manier zou het bedrijf niet te hoeven voldoen aan nieuwe Europese regelgeving. Musk weerspreekt dat X zijn app uit Europese appwinkels zou overwegen te halen.  

De verhoudingen tussen X en de EU zijn al langer gespannen. Eerder riep Brussel het sociale netwerk op om iets te doen tegen het nepnieuws dat wordt verspreid over Israël en Hamas. Musk kreeg 24 uur de tijd om zichzelf te verklaren.

Altijd als eerste op de hoogte van belangrijk tech-nieuws? Volg ons nieuwe WhatsApp-kanaal.