Toyota onthult concurrent voor Tesla Cybertruck

©Toyota

toyota tesla cybertruck elektrische auto
23 oktober 2023 om 19:33
Laatste update: 23 oktober 2023 om 21:22

Toyota heeft een voorproefje van zijn elektrische pick-up truck gegeven. De nieuwe Toyota EPU krijgt vijf zitplaatsen en moet uiteindelijk de strijd aangaan met de Tesla Cybertruck. 

Toyota laat op de autobeurs Japan Mobility Show zijn nieuwe conceptauto's zien en eentje daarvan lijkt een regelrechte rivaal te worden voor de Tesla Cybertruck. De Toyota EPU is een elektrische pick-up truck die ruim 5 meter lang is en een wielbasis van 3,35 meter heeft. En net als Tesla komt Toyota in de EPU met een afwijkend stuurwiel, een 'vliegtuigstuur', ook wel yoke genoemd.

Toyota heeft nog geen details gedeeld over de aandrijflijnen en andere mogelijkheden, maar de EPU lijkt anders dan de meeste van de nieuwe conceptmodellen wel bijna klaar voor productie te zijn.

Middelgrote pick-up

Toyota noemt het zelf een 'middelgrote pick-up van de nieuwe generatie', wat aangeeft dat de EPU een pick-up wordt die iets meer weg heeft van een personenauto dan grote pick-ups. Dat is goed terug te zien in het ontwerp: de laadbak is onderdeel van de monocoque-carrosserie en is dus niet los van de cabine gemonteerd. De achterkant van de cabine sluit naadloos aan op het dek.

De vijfzitter heeft een groot scherm dat zowel infotainment als instrumentarium is, met daar tussenin een gedeelte met knoppen. Wanneer de EPU op de markt komt is nog niet bekend. De productieversie kan op meerdere punten nog veranderen.

Tesla Cybertruck

Het wordt steeds drukker op de markt van elektrische pick-up trucks. Na onder meer de Ford F-150 Lightning en de elektrische pick-ups van Rivian en RAM begint Tesla op 30 november met het leveren van zijn Cybertruck aan klanten. Dan moeten ook de definitieve prijzen van de Cybertruck bekend worden.

Toyota is een van Tesla's grootste concurrenten: het Japanse bedrijf is sowieso de grootste autofabrikant wat betreft verkoopaantallen wereldwijd.

Elektrische Land Cruiser

Toyota toont op de beurs ook een voorbode van zijn elektrische Land Cruiser SE, een SUV met drie zitrijen en plek voor zeven mensen. De Land Cruiser SE is 5,15 meter lang en vrij laag (1,71 meter) en heeft een wielbasis van 3,05 meter. Meer details zijn nog niet bekend.

Volg meer auto-nieuws via ons WhatsApp-kanaal.