Microsoft-baas heeft spijt: 'We zijn te vroeg met Windows Phone gestopt'

©Microsoft

microsoft smartphone windows phone mobiel mobile telefoon nokia
24 oktober 2023 om 23:41

Microsoft-topman Satya Nadella heeft in een nieuw interview toegegeven dat hij te vroeg de mobiele tak van het bedrijf de nek om heeft gedraaid. Achteraf denkt hij dat Microsoft toch kansen had op mobiel succes.

Microsoft heeft een fout gemaakt met zijn ‘exit’ uit de smartphone-markt, erkent Nadella in gesprek met Business Insider. Nadella volgde in 2014 Steve Ballmer op als Microsoft-ceo en een jaar later schreef hij maar liefst 7,6 miljard dollar af op Microsofts overname van Nokia’s kwakkelende telefoontak. Vervolgens werd duidelijk dat Microsoft geen toekomst meer zag in het weinig populaire Windows Phone. Nadella noemt dat nu 'een van de moeilijkste beslissingen die ik als CEO heb gemaakt'. 

De topman denkt echter dat Microsoft zijn mobiele business te vroeg heeft opgegeven en dat het daardoor kansen heeft laten liggen. “Achteraf denk ik dat er manieren waren waarop we het een succes hadden kunnen maken, mogelijk door ons te richten op het samenwerken tussen pc’s, tablets en telefoons”, aldus Nadella.

Jaren later kwam Microsoft nog met de Android-telefoons Surface Duo en Duo 2, maar die lijken geen opvolger meer te krijgen. Het bedrijf maakt ook de Phone Link-app, waarmee je Android-telefoons en iPhones kunt koppelen aan Windows-computers.

Gates: 'Grootste fout ooit'

Microsoft-oprichter en voormalig ceo Bill Gates ziet het missen van de boot op mobiel gebied als zijn 'grootste fout ooit'. Ook Steve Ballmer noemde het gebrek aan focus op smartphones bij het bedrijf 'het ding waar hij het meeste spijt van had'.

Lees meer smartphone-nieuws.