Dit enorme bedrag betaalt Google om de standaard zoekmachine bij Apple te zijn

© Pexels

apple google zoekmachine iphone ios ipad macos instellingen safari
26 oktober om 21:15

Dat Google elk jaar een forse som geld betaalt aan Apple om de standaard zoekmachine te blijven op de browser Safari, was al langer bekend. Maar nu is ook het bedrag van de jaarlijkse betalingen van Google aan Apple naar buiten gekomen.

Google wordt door de Amerikaanse overheid aangeklaagd, omdat het onder meer met Apple deals heeft gesloten die het voor andere zoekmachines onmogelijk maken om te concurreren. Het is de grootste Amerikaanse antitrustzaak tegen een techbedrijf sinds de VS in de jaren 1990 Microsoft aanklaagden. 

De exacte cijfers over de deal met Apple, werden tot nu toe niet publiekelijk bekendgemaakt. The New York Times kwam vandaag echter met een concreet bedrag. Volgens de Amerikaanse krant betaalde Google in 2021 maar liefst 18 miljard dollar aan Apple om de concurrentie te verdrijven.

Een deal, of anders...

Google-moederbedrijf Alphabet koopt met die 18 miljard niet alleen een prominente plaats op alle Apple-producten. Het bedrijf zou Apple ook beletten om zijn eigen zoekmachine te ontwikkelen. Als Apple dat zou doen, zou het niet enkel behoorlijk wat geld mislopen doordat Google de deal zou opzeggen, maar zou Google zich ook vergelden door via apps als Gmail en YouTube de Chromebrowser te promoten op Apple-apparaten. Dat laatste beweerde Microsoft-ceo Satya Nadella eerder deze maand tijdens de rechtszaak, waar hij als getuige werd opgevoerd.

Volgens The New York Times klopt het wat Nadella beweerde. De krant bericht onder andere dat Google de laatste jaren manieren zocht om Spotlight, de bureaubladzoekmachine van Apple, te ondermijnen. Dat deed het bedrijf door een gelijkaardige functie te ontwikkelen voor Chrome. Ook zou Google hebben bekeken hoe het wetgeving in de VS zou kunnen misbruiken om mensen te laten overstappen op Chrome.

Microsoft: standaardinstelling is cruciaal

Dat Nadella tegen Google getuigde, is logisch. Microsoft probeert het marktaandeel van zijn zoekmachine Bing fors uit te breiden, zeker nu die AI-capaciteiten heeft gekregen. Google, dat door Nadella tijdens de rechtszaak een 'oligopolie' werd genoemd, heeft echter een marktaandeel van meer dan 90 procent. Bing krijgt met 3,23 procent de zilveren medaille, net boven de 3,17 procent van Yahoo!.

De Microsoft-topman beweerde dat de deal met Apple een grote rol speelt om andere zoekmachines te onderdrukken. "Standaardinstellingen zijn het enige dat telt", zei hij. Het idee dat het makkelijk is om over te stappen naar een andere zoekmachine noemde Nadella steevast 'onzin'.

Nadella zei tijdens de rechtszaak dat Microsoft bereid zou zijn om tot 15 miljard dollar per jaar te betalen om de iPhone-maker te laten overschakelen naar Bing.

Lees meer tech-nieuws.