©Unsplash

Google betaalt Apple nog meer dan gedacht: 'tot 20 miljard per jaar'

Google betaalt Apple nog meer dan gedacht: 'tot 20 miljard per jaar'

12-10-2023 11:35 Laatste update: 11-12-2023 11:44

Google betaalt Apple jaarlijks tussen de 18 miljard en 20 miljard dollar om de standaard zoekmachine te blijven op de iPhone en andere Apple-apparaten. Eerder werd rekening gehouden met een bedrag van ‘ruim 10 miljard dollar’.

De schatting komt van een financieel analysebureau dat denkt dat deze deal, en vergelijkbare overeenkomsten, momenteel risico lopen. Op 12 september is de Amerikaanse overheid een rechtszaak tegen Google gestart. De Amerikaanse overheid vindt dat internetreus oneerlijk concurreert om zijn monopolie in online zoekopdrachten te behouden.

Een van de belangrijkste aandachtspunten in de zaak, die vorige maand begon, is de Information Services Agreement (ISA) tussen Apple en Google: een overeenkomst waarbij Google betaalt om de standaard zoekmachine op Apple-apparaten te zijn. Tijdens het proces wordt dit benadrukt als een van de belangrijkste voorbeelden van concurrentiebeperkend gedrag.

"We achten het mogelijk dat federale rechtbanken Google kunnen veroordelen en dwingen om de zoekdeal met Apple stop te zetten," aldus analysebureau Bernstein in een rapport dat The Register heeft ingezien. "We schatten dat het ISA jaarlijks tussen de 18 miljard en 20 miljard dollar waard is aan betalingen van Google aan Apple, wat neerkomt op 14-16 procent van de jaarlijkse operationele winst van Apple." Als de deal ooit gestaakt moet worden, zal dat dus een aardige financiële knal voor Apple zijn.

Google Search

Google Search is het grootste verdienmodel van het moederbedrijf Alphabet. De advertenties op Google Search, goed voor ongeveer 80 procent van het totale inkomen van het bedrijf, komen neer op ongeveer 224 miljard dollar. Zulke bedragen verklaren meteen waarom Google zoveel geld over heeft voor de toppositie in de browsers van Apple.

Tijdens de openingsverklaring betoogde Kenneth Dintzer, de advocaat van het Ministerie van Justitie, dat Google al in 2010 een monopoliepositie had verworven. Hij beweerde verder dat Google momenteel meer dan 90 procent van de online zoekmarkt beheerst. Bing is als tweede met 3,2 procent. Volgens Dintzer heeft Google zijn monopolie misbruikt door jaarlijks meer dan 30 miljard dollar te betalen om zijn positie als de standaard zoekoptie in webbrowsers en mobiele apparaten te behouden, zo meldde Bloomberg.

Aanklachten

Google ontkent de aanklachten. De grote marktpositie van Google in zoekopdrachten is te wijten aan het bieden van een betere dienstverlening dan zijn concurrenten, zegt het bedrijf. Daarnaast beweerde Google dat de betalingen aan partners zoals Apple en Mozilla bedoeld zijn om hen te compenseren voor het werk. Dit om te zorgen dat hun software regelmatig beveiligingsupdates en andere onderhoud ontvangt.

De juridische vertegenwoordiger van Google, John Schmidtlein van Williams & Connolly, vertelt dat gebruikers voldoende zoekopties tot hun beschikking hebben via hun webbrowser. Ook is het makkelijk om bij Firefox of Apple’s Safari hier de aanpassing te maken om voor Bing of Yahoo te kiezen.

Apple niet niet de 'boosdoener'

Belangrijk is dat Google momenteel terechtstaat en niet Apple. Apple zou in theorie met een andere zoekmachine kunnen samenwerken. Apple zou ook met Microsoft hebben gesproken om zoekmachine Bing de standaard op zijn apparaten te maken. Microsoft was zelfs bereid om de naam weg te halen voor Apple, maar verder dan gesprekken kwam het plan niet. Op het plan om Bing te kopen reageerde Apple ook niet al te enthousiast. Apple-topman Eddy Cue zei eerder in de zaak dat er wat Apple betreft geen alternatief voor de zoekmachine van Google is, en ook nooit was.