©Apple

apple macbook 12 inch weer terug chromebook concurrent budgetmodel

'12-inch MacBook komt mogelijk terug als budgetmodel'

27 oktober 2023 om 12:04

Apple zou van plan zijn de MacBook – zonder 'Air' of 'Pro – voor de derde keer terug te brengen. Het kleine 12-inch exemplaar zou dit keer een budgetmodel worden.

Apple kwam voor het eerst in 2006 met de MacBook. De opvolger van de iBook was één van de eerste Apple-laptops met een Intel-chip. In 2012 verdween de MacBook zonder toevoeging, omdat de MacBook Air en Pro populairder werden. In 2015 kwam het model terug: toen als zeer dunne 12-inch laptop met maar één usb-c-aansluiting.

Ook die MacBook moest weer het veld ruimen, en werd voor het laatst in 2019 verkocht. Nu zou Apple opnieuw een terugkeer van de MacBook overwegen. Daar was eerder al sprake van, en nu doet ook de onbekende Koreaanse blogger yeux1122 een duit in het zakje, meldt 9to5Mac.

Goedkoper, voor educatieve markt

De nieuwe 12-inch MacBook zou naast een 13-inch exemplaar voor de educatieve markt worden ontwikkeld. Apple zou op die manier meer voet tussen de deur willen krijgen op scholen, waar de afgelopen jaren toch vooral Chromebooks populair zijn.

De iPad heeft ook een marktaandeel op scholen, maar dat zou de afgelopen jaren zijn gekrompen. Bovendien zijn MacBooks de afgelopen jaren iets duurder geworden, met instapprijzen die nu ruim boven de duizend euro beginnen – ver buiten educatief bereik.

In september bracht Digitimes een soortgelijk MacBook-gerucht naar buiten, toen ook al genoemd als Chromebook-concurrent. Wat betreft betaalbaarheid is de verdeling in de iPad-lijn ook wat ruimer dan momenteel bij MacBooks. De krachtigste iPad Pro is er vanaf 1470 euro: een MacBook-achtige prijs. De goedkoopste iPad is er echter al vanaf 439 euro, terwijl de goedkoopste MacBook Air start bij 1218 euro.

Lees meer nieuws over Apple.