©STEE

Deze e-bike heeft geen accu: hoe zit dat en wat zijn de voordelen?

Deze e-bike heeft geen accu: hoe zit dat en wat zijn de voordelen?

28-10-2023 20:03

Het Franse bedrijf STEE heeft een e-bike ontwikkeld die werkt met een supercondensator in plaats van een accu om energie op te slaan. Dat moet de fiets niet alleen duurzamer maken, maar ook veiliger.

De e-bike Pi-pop wordt ontwikkeld door de Fransman Adrien Lelièvre, de directeur van STEE. De ondernemer zocht naar een manier om een simpele elektrische fiets te ontwerpen, zonder dat daar dure en vervuilende zeldzame materialen voor nodig zijn. De oplossing van Lelièvre is om supercondensatoren te gebruiken. Die kunnen minder energie opslaan dan een batterij, maar het vermogen is groter en de levensduur een stuk langer. 

De supercondensator van de Pi-pop slaat energie op als je fietst of remt. Die kan je vervolgens benutten bij zwaardere inspanningen, zoals het beklimmen van heuvels of wanneer je van stilstand vertrekt. Volgens Lelièvre kan je tot 50 meter klimmen nadat de supercondensator op vlak terrein wordt opgeladen. Dat maakt de e-bike geschikt voor de meeste Europese steden.

'Symbool van nuchterheid'

Volgens de Fransman is de Pi-pop een 'symbool van nuchterheid'. Dat vertelde hij aan Euronews. Levlièvre hekelt de trend om e-bikes steeds sneller te maken, met steeds krachtigere elektromotoren. Dat is niet alleen niet nodig, denkt hij, maar is ook niet goed voor het milieu. 

Om de fietsen van zijn bedrijf te produceren, zijn geen vervuilende materialen nodig. Andere e-bikes maken gebruik van lithium-ion-batterijen, waarvoor zeldzame aardmetalen nodig zijn. De supercondensatoren van de Pi-pop worden gemaakt met koolstof, aluminiumfolie en andere materialen die volledig gerecycled kunnen worden, zegt Lelièvre.

Nog een voordeel is dat je nooit moet wachten totdat de batterij van je fiets volledig is opgeladen. De supercondensatoren zouden bovendien tien tot vijftien jaar lang meegaan, dubbel zo lang als een gemiddelde lithium-ionaccu.

Productie komt op gang

De huidige productie van de Pi-Pop bedraagt slechts zo'n 100 fietsen per maand, maar het bedrijf streeft ernaar om tegen 2024 de productie te vertienvoudigen. De fabrieksprijs van een Pi-pop bedraagt zo’n 2450 euro inclusief btw

Momenteel kan je de e-bike alleen in Frankrijk kopen. Lelièvre richt zijn blik echter ook op de Europese markt, met plannen om tegen 2025 uit te breiden. 

Concurrent uit Nederland

Het Nederlandse bedrijf Ostrichoo maakt ook al enkele jaren elektrische fietsen met supercondensatoren. Ostrichoo heeft tot nu toe twee versies van zijn e-bikes op de markt gebracht. 

Lees meer nieuws over elektrische fietsen.