8 manieren waarop je de nieuwe actieknop op de iPhone 15 Pro kan gebruiken

© Apple

iphone 15 pro actieknop knop instellingen shortcuts applicaties
29 oktober 2023 om 19:15

De iPhone 15 Pro's zijn de eerste iPhone-modellen met een aanpasbare actieknop, die de muteknop vervangt. Met de actieknop kan je standaard een aantal simpele taken uitvoeren, zoals de zaklamp activeren of de camera openen. Maar via koppelingen aan de Shortscuts-app is er nog veel meer mogelijk.

Gewiekste iPhone-gebruikers hebben een manier gevonden om veel meer te doen met de actieknop van de iPhone 15 Pro's door die te linken aan de Shortcuts-app. We zetten een aantal van de mogelijkheden voor je op een rij. 

1. Shazam een liedje

Apple heeft Shazam, een app om een nummer of een artiest te weten te komen door naar een liedje te luisteren, in 2018 overgenomen. Sindsdien kan je de app gebruiken met Siri of kan je een shortcut naar Shazam toevoegen in je Control Center. Door de Shortcuts-app te gebruiken, kan je Shazam nu ook linken aan de actieknop. Zo kan je meteen en zonder je scherm te openen de naam van een liedje te weten komen.

2. Voeg een liedje toe aan een playlist

Sinds iOS 17 krijg je op Apple Music nieuwe liedjes aangeraden die passen bij je huidige playlist. Maar het kan snel een karwei worden om die telkens toe te voegen. Met de actieknop kan je dat nu zonder al te veel moeite. Maak simpelweg een nieuwe shortcut in je Shortcut-app, klik daarna op 'voeg actie toe', zoek naar muziek en open de Apple Music shortcut-opties. Daarna kan je 'krijg huidig nummer' kiezen, ga je terug naar de actiepagina en selecteer je de actie 'toevoegen aan afspeellijst'. Als je deze shortcut opslaat en hem koppelt aan je actieknop, kan je een nummer toevoegen aan je afspeellijst door op de actieknop te drukken. 

3. Open je persoonlijke hotspot

Heb je vaak een persoonlijke hotspot nodig? Met de actieknop kan je die meteen activeren. Dit is vooral handig wanneer je je hotspot door de dag gebruikt, omdat die na een periode van inactiviteit weer uitgaat. Wanneer je hem wil uitzetten, kan dat ook meteen via de actieknop, zodat je geen mobiele data verspilt.

4. Gebruik de multiknop-functie

Federico Vittici van MacStories heeft een shortcut gecreëerd die eigenlijk fungeert als een soort multiknop. Als je op de actieknop klikt, zal de primaire shortcut geactiveerd worden. Als je tweemaal klikt, zal een andere aanspringen. Apple laat het standaard niet toe om meerdere shortcuts te selecteren met de actieknop. 

5. Verschillende positie, verschillende acties

Ook tech-reviewer Dan Vittorini heeft een shortcut gemaakt die het mogelijk maakt om verschillende acties uit te voeren met de actieknop. Zijn versie activeert verschillende acties gebaseerd op de positie van je iPhone. Je kan kiezen welke positie wat doet. In het voorbeeld dat hij toont, wordt de stille modus geactiveerd wanneer de iPhone horizontaal wordt gehouden, wordt een foto genomen als de bovenkant naar links wordt gehouden en een video als die naar rechts wordt gehouden.

6. Vervang Siri met PrimeGPT

Intussen weet bijna iedereen wat ChatGPT is, de chatbot van OpenAI. Nu kan je Apple's assistent Siri vervangen voor ChatGPT met de actieknop. Je kan de shortcut installeren door op deze link te klikken via je iPhone. Prime kan niet alleen toegang bieden tot ChatGPT, maar heeft ook toegang tot je klembord, afbeeldinggenerator Dall-E, Apple Music en nog veel meer. PrimeGPT is in zijn geheel een veel krachtigere assistent dan Siri.

7. Gebruik Google Assistant

Google Assistant is Google's tegenhanger van Siri. Sommige iPhone-gebruikers kiezen ervoor om Assistant te gebruiken, bijvoorbeeld om slimme apparaten van Google in huis te bedienen. Als je Google Assistant op je iPhone hebt staan, kan je deze via de instellingen van je actieknop linken via de Shortcuts-app. Met een druk op de knop krijg je dan meteen toegang.

8. Maak een nieuwe notitie of stel een herinnering in

Als je vaak Apple Notities gebruikt, is het lastig om steeds je iPhone te ontgrendelen om de app te zoeken en te openen. Je kan de app koppelen aan je actieknop door naar de instellingen van je actieknop te gaan, dan op 'Shortcuts' te drukken en vervolgens op 'nieuwe notitie'. Als je nu op je actieknop klikt, kan je meteen beginnen met het maken van een notitie.

Lees meer iPhone-nieuws.