Instagram en Facebook komen met abonnement zonder reclame: zo duur is dat

©Unsplash

meta instagram facebook abonnement zonder reclame europa
30 oktober 2023 om 16:13

Vanaf november gaat Meta in de EU betaalde abonnementen aanbieden voor Instagram en Facebook. Wie betaalt, ziet voortaan geen reclame meer op de platforms, maar goedkoop is dat niet.

Zoals eerder al bekend werd, liggen de prijzen van het abonnement op 10 euro per maand. Wie zich abonneert via Android of iOS, betaalt daar nog eens 3 euro commissiekosten aan Google of Apple overheen. Wel betaalt een gebruiker in één keer voor al zijn Meta-accounts, legt het bedrijf uit. Dus voor 10 à 13 euro ben je klaar voor al je gekoppelde Facebook-, Instagram- en Meta-accounts. Welke dat zijn, zie je in het gezamenlijke Account Center.

Die bundelkorting is echter van tijdelijke duur: vanaf 1 maart 2024 betaal je het basistarief van 10 tot 13 euro voor één account en komt daar per account nog eens 6 tot 8 euro bij. Zo lap je dus al snel 21 euro per maand om zowel Facebook als Instagram zonder reclames te bekijken.

'Reactie op EU-regels'

De betaalde abonnementen van Meta zijn volgens het bedrijf een reactie op Europese regelgeving. Privacyrichtlijn AVG legt veel tracking al jaren aan banden, en de recentere wet DMA scherpt dat nog eens aan – met hoge boetes om dat kracht bij te zetten. En dat werkt blijkbaar, want Meta trekt zich nu echt iets van de regels aan.

Deze abonnementen moeten we dus zien als een alternatief op de tracking die Meta al jaren toepast. Het bedrijf volgt zijn gebruikers al jarenlang, ook op andere sites en in andere apps. Dat levert waardevolle informatie op, waardoor adverteerders op maat kunnen adverteren. Dat heeft voordelen: je ziet reclame die beter bij je past en ook kleinere bedrijven kunnen adverteren, zonder een dure algemene campagne te hoeven betalen. De nadelen zijn echter ook duidelijk: je wordt overal gevolgd.

Vanaf november is er dus een alternatief in de vorm van een betaald abonnement. Gebruikers krijgen dan de keuze: wie betaalt wordt niet meer gevolgd en ziet geen reclame. Voor wie niet betaalt, verandert er eigenlijk niets.

Geen reclame voor minderjarigen?

Overigens kun je alleen betalen als je boven de 18 jaar bent. "We blijven onderzoeken hoe we tieners een nuttige en verantwoorde advertentie-ervaring kunnen bieden in dit evoluerende reglementaire landschap", aldus Meta. Volgens The Wall Street Journal krijgen minderjarige gebruikers van Instagram en Facebook voorlopig helemaal geen reclame te zien, maar Meta zegt daar zelf niet duidelijk iets over. We hebben het bedrijf om opheldering gevraagd.