©NH Nieuws

datacenter microsoft middenmeer arbeiders demonstratie salaris failliet

Roemeense arbeiders boos: geen loon voor bouw datacenter Microsoft in Middenmeer

30 oktober 2023 om 22:06

Tachtig voornamelijk Roemeense arbeidsmigranten hebben maandag gedemonstreerd bij het datacenter van Microsoft in Middenmeer. Ze zeggen nog altijd geen salaris te hebben ontvangen voor de bouw van het complex. 

De arbeiders werkten voor aannemers in opdracht van Microsoft. Nadat ze hun werk hadden afgerond, keerden ze weer terug naar hun thuisland, maar hebben ruim twee maanden later nog geen cent ontvangen. Maandag reisden ze weer met een bus terug naar Middenmeer om hun salaris te eisen. Dat meldt NH Nieuws. Een verslaggever van de regionale omroep werd door de beveiliging weggestuurd van het terrein.

Ongeveer 120 arbeiders moeten nog salaris ontvangen. In totaal zou het gaan om 1,3 miljoen euro. De demonstranten zijn van plan om dinsdag weer te protesteren. 

Onderaannemer ging failliet

Microsoft zei in een reactie dat de situatie is ontstaan doordat een onderaannemer failliet is gegaan. "Hoewel we geen partij zijn in het geschil, ondersteunen we de betrokken partijen bij het vinden van een oplossing", aldus de techreus.

Het gaat om het tweede grote datacenter van Microsoft in Middenmeer. Ondanks kritiek op de bouwplannen vanwege onder meer de milieu-impact, kreeg Microsoft toch toestemming voor de bouw. 

Datacenters steeds meer onder vuur

De weerstand tegen grote datacenters nam de laatste jaren toe, vooral vanwege het enorme stroom- en watergebruik van deze complexen. Vorig jaar bleek dat het bestaande Microsoft-datacenter in Noord-Holland vier keer meer water dan gedacht gebruikte. Facebook-moederbedrijf Meta blies de komst van een groot datacenter in Zeewolde af.

Lees meer tech-nieuws.