Stroomverbruik datacenter AMS-IX met 85 procent omlaag: 'Veel beter dan verwacht'

©AMS-IX

stroom energie elektriciteit datacenter stroomnet amsterdam  internet kpn ziggo
11 augustus 2023 om 11:45
Laatste update: 11 augustus 2023 om 12:59

Datacenters staan bekend als enorme stroomvreters maar het Amsterdamse internetknooppunt AMS-IX is het nu gelukt om een datacenter maar liefst 85 procent minder elektriciteit te laten verbruiken. 

Het deel van AMS-IX in het grote datacenter Equinix AM5 verbruikte eerst evenveel stroom als 185 huishoudens, maar na installatie van nieuwe apparatuur is dat nog maar evenveel als 29 huishoudens. Dat is mogelijk door de upgrade van zogeheten switches. Dat zijn de grote routers waar bijvoorbeeld de netwerken van providers als Ziggo en KPN op zijn aangesloten. De nieuwe Juniper-switches moeten zo'n 12 jaar lang in gebruik blijven, ongeveer even lang als de vorige apparatuur.

"Het is altijd een uitdaging om te voorspellen hoeveel energie je bespaart door de introductie van een nieuw technologieplatform, maar dit resultaat overtrof onze verwachtingen", zegt AMS-IX-topman Ruben van den Brink in een persbericht, met daarbij een foto van proostende techneuten.

In totaal heeft AMS-IX rond Amsterdam 16 datacenters. Later dit jaar volgen meerdere vergelijkbare upgrades. De nieuwe apparatuur levert trouwens ook een grote presentatieverbetering op. Een groot deel van het internetverkeer tussen Nederland en het buitenland en tussen Nederlandse providers onderling gaat via AMS-IX. 

Stroomverbruik wordt belangrijker

Het Amsterdamse internetknooppunt wil de komende tijd al zijn locaties voorzien van meetapparatuur om het precieze stroomverbruik van elke locatie beter te bepalen.

AMS-IX zegt duurzaamheid een 'prominentere rol' te gaan geven in zijn besluitvorming over de aanschaf van apparatuur. Van den Brink: "Over het algemeen kijkt de industrie vooral naar wat apparatuur kan, wat het kost en wat de veiligheidskenmerken zijn. Stroomverbruik en duurzaamheid moeten ook meegewogen worden."  

Niet alleen het stroomverbruik van datacenters is een punt van zorg, ook het groeiende verbruik van water. Zo verbruikte het Microsoft-datacenter in Noord-Hoand vorig jaar voor het koelen van zijn servers 84 miljoen liter drinkwater, ruim vier keer meer dan een jaar eerder.