Apple-event gefilmd met de iPhone 15 Pro Max, zelfs de drone-beelden

©Apple

apple scary fast mac m3 evenement event iPhone 15 pro max gefilmd
31 oktober 2023 om 09:46
Laatste update: 31 oktober 2023 om 17:23

Apple onthulde vannacht nieuwe Macs met nieuwe chips, tijdens een kort evenement. Achteraf bleek dat alle beelden gemaakt zijn met de iPhone 15 Pro Max.

Het Apple-evenement van vannacht was bijzonder om een aantal redenen. Het was één van de kortste evenementen van Apple en de eerste keer dat Tim Cook de kijker groette met 'good evening' in plaats van 'good morning'. Maar vooral: het was het eerste Apple-evenement dat helemaal met een iPhone is gefilmd.

"Alle presentatoren, locaties en drone-beelden" zijn volgens Apple geschoten met de iPhone 15 Pro Max. Het bedrijf zegt al een aantal jaar dat zijn Pro-toestellen geschikt zijn voor het maken van films in bioscoopkwaliteit, voor het eerst waagt Apple zich er dus ook zelf aan.

15 Pro Max kan meer dan ooit

Op film-gebied kan de iPhone 15 Pro-lijn ook meer dan ooit. De telefoons zijn voorzien van een snellere usb-c verbinding dan de iPhone 15, sneller dan Lightning. Daarom kan er SSD-opslag rechtstreeks op de iPhone worden aangesloten. Dat maakt filmen in het zeer grote ProRes aantrekkelijker, waarbij beelden niet gecomprimeerd worden – zie het als RAW voor video.

Bovendien zijn de 15 Pro-modellen de eerste iPhones die filmen in ProRes Log met 60 beelden per seconde. Log is een kleurformaat, dat in de professionele filmindustrie wordt gebruikt voor kleurcorrectie. Verder ondersteunt de iPhone 15 Pro als eerste ter wereld ACES, het Academy Color Encoding System, een systeem voor het behouden van kleurnauwkeurigheid. En dan heeft de 15 Pro Max ook nog eens een 5x-zoomlens.

Nabewerking en belichting belangrijk

De beelden zijn dus gefilmd met een iPhone 15 Pro Max, maar wat we zien komt niet zo uit de telefoons gerold. Dankzij bovenstaande eigenschappen kunnen de beelden zeer ruim worden nabewerkt. Kleur en zelfs belichting kunnen worden aangepast, en waarschijnlijk heeft Apple zijn presentatoren en sets bij het filmen al goed uitgelicht.

Dan rest de vraag of Apple in het vervolg ook iPhones zal blijven gebruiken om zijn evenementen te filmen. Het is goed denkbaar dat Apple inderdaad meer eigen apparatuur gaat gebruiken bij zijn presentaties, al was het maar zodat die straks ook met de Vision Pro te zien zijn. Beelden op de Vision Pro hebben een 3D-effect waardoor alles moet ogen alsof je er zelf bij bent.

Update: Apple heeft nu ook een video gedeeld met een kijkje achter de schermen: 

Lees meer over de nieuwe Macs.