©Apple

Apple AI iphone ios 17 siri

Apple moet inhaalslag met AI maken: '1 miljard per jaar is niet genoeg'

23 oktober 2023 om 23:58

Apple zou veel meer moeten uitgeven om zijn concurrenten op AI-gebied te kunnen bijbenen. Een expert denkt dat er miljarden per jaar nodig zijn, terwijl de AI-uitgaven van Apple laat op gang komen.

Maandag kwam naar buiten dat Apple zo'n 1 miljard dollar per jaar wil investeren in AI. Ook zeiden de ingewijden tegen Bloomberg dat Apple werd verrast door de plotselinge populariteit van generatieve AI, na de snelle opkomst van ChatGPT. De iPhone-maker zou te laat hebben gereageerd. Inmiddels draait Apple wel de geldkraan open voor een AI-inhaalslag. Maar er is een probleem: een tekort aan de benodigde Nvidia-chips voor de servers waarmee de AI-modellen getraind worden. Ook is het bedrag van jaarlijks 1 miljard alsnog aan de lage kant, blijkt uit nieuwe berekeningen door de Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Hoeveel moet Apple in generatieve AI pompen om de concurrentie bij te blijven? "Een redelijke schatting begint bij enkele miljarden dollars", schrijft Kuo. Hij stelt dat Apple om in 2023 en 2024 respectievelijk tussen 2000 en 3000 en 18.000 tot 20.000 AI-servereenheden zal bestellen. Dat is een relatief klein aandeel: 1,3 en 5 procent van de wereldwijde verzendingen van AI-servers. Volgens Kuo geeft Apple aan de servers, waarschijnlijk uitgerust met bekende GPU’s van Nvidia, dit jaar 620 miljoen dollar uit en in 2024 zo’n 4,75 miljard dollar.

Tekorten en te late bestellingen

Dit jaar valt het bedrag veel lager uit door de tekorten aan de Nvidia AI-chips. Bovendien plaatste de iPhone-maker volgens Kuo zijn bestellingen 'veel later dan andere grote klanten'. 

De AI-serveraankopen van Apple blijven met die bedragen achter bij de concurrentie. Meta koopt volgend jaar bijvoorbeeld het dubbele van Apple aan AI-serverkracht. "De rekenkracht van de AI-infrastructuur van Apple is kleiner dan die van zijn grote concurrenten, waardoor het over betere software moet beschikken om zin achterstand in te halen", aldus Kuo. "Apple zou jaarlijks minstens enkele miljarden dollars moeten investeren om kans te maken op een inhaalslag op de concurrentie.”

'Maak me zorgen'

Als Apple jaarlijks 'slechts' 1 miljard uitgeeft aan de ontwikkeling van generatieve AI, dan wordt het lastig, denkt de bekende analist. "Ik maak me oprecht zorgen over de toekomst van Apple’s generatieve AI-diensten."

Apple zou zijn eigen AI-chips kunnen ontwikkelen om zo te besparen op de uitgaven aan Nvidia-chips. Voorlopig zijn daar volgens Kuo nog geen concrete aanwijzingen voor.

Opmerkelijk: iPod gaat weer als warme broodjes over de toonbank