©AirLoom

Deze unieke windturbine is 10 keer goedkoper dan normale windmolens

Deze unieke windturbine is 10 keer goedkoper dan normale windmolens

03-11-2023 17:05

De windturbine van AirLoom ziet er op het eerste gezicht uit als een vreemde wasdrooglijn. Toch gaat het om veelbelovende technologie, die de opbrengst van grote, hoge windturbines belooft voor 10 procent van de prijs.

Veel goed nieuws over groene stroom deze week. Een doorbraak voor goedkopere zonnepanelen, betere windmolens voor op zee en nu de AirLoom. Ook een windturbine, maar dan eentje die het helemaal anders doet. Geen enorme witte mast, maar een slanke stellage die nog het meeste doet denken aan een droogrek of een wasdrooglijn. Die is maar 25 meter hoog, en leent zich daarom uitstekend voor plekken waar je een traditionele windmolen liever niet neerzet. Bovendien is het goedkoop.

De technologie is veelbelovend genoeg voor een investering van 4 miljoen dollar, meldt CleanTechnica. De turbine werkt met 10 meter lange wieken, die verticaal aan de horizontale 'drooglijn' hangen. Door de wind bewegen die rechtopstaande wieken dan over dat horizontale spoor, waarmee energie wordt opgewekt.

Past in een normale vrachtwagen

De slanke stellage moet het grote voordeel van AirLoom worden. Een stellage die 2,5 megawatt kan opwekken – net zo veel als een 85-meter hoge windmolen, – past op een standaard tractor-trailer. Dat moet de aanleg van windparken stukken goedkoper maken dan nu, omdat er dus veel minder speciaal materieel nodig is.

AirLoom zegt dat zijn windturbine in onderdelen 10 procent kost van de prijs van een traditionele windmolen. Met de aanleg erbij zegt AirLoom een windpark te kunnen bouwen voor 25 procent van wat dat momenteel kost. Het bedrijf belooft ook een derde van de LCOE-kosten vergeleken met traditionele turbines: LCOE is een ingewikkelde berekening die zich richt op de kosten en opbrengsten over de hele levensduur.

Zowel verticaal als horizontaal

AirLoom stelt dat zijn opvallende ontwerp zowel verticaal als horizontaal neergezet kan worden. Daarmee kan het onopvallend op land worden geplaatst, maar ook uit de kust waar het toch niet goed zichtbaar is. Het bedrijf gaat zijn technologie de komende jaren verder doorontwikkelen.

Lees meer tech-nieuws.