© Prophetic

Droomgadget: startup ontwikkelt apparaat waarmee je zelf je dromen kan bepalen

Droomgadget: startup ontwikkelt apparaat waarmee je zelf je dromen kan bepalen

05-11-2023 17:47 Laatste update: 17:49

De Amerikaanse startup Prophetic ontwikkelt een apparaat waarmee je je bewust wordt van het feit dat je droomt. Tijdens die lucide dromen kan je deels of volledig bepalen wat er gebeurt.

Prophetic heeft als doel om een aantal technieken te combineren om het menselijke bewustzijn beter te begrijpen. Dat wil het doen door onder andere machine learning en echografie te gebruiken om de Halo te ontwikkelen: een apparaat waarmee je lucide dromen kan opwekken.

De Halo is een ringvormige hersenscanner die gedragen moet worden tijdens het slapen. Wanneer die detecteert dat je tijdens je slaap de REM-fase betreedt, de fase waarin je droomt, moet je bewust worden van het feit dat je droomt. Zodra je lucide bent, zal de Halo je lucide droom 'stabiliseren' om die zo lang mogelijk te maken.

'Ultieme VR-ervaring'

Volgens Prophetic-ceo Eric Wollberg, die met Vice sprak, is het opzettelijk induceren van lucide dromen 'de ultieme VR-ervaring'. Als je de volledige controle hebt over een droom, kan je bijvoorbeeld vliegen of praten met mensen in je droom.

Maar recreatie is niet de voornaamste reden dat Prophetic de Halo ontwikkelt. De technologie kan onder andere gebruikt worden om trauma’s te helpen genezen, de creativiteit te bevorderen en zelfs om nieuwe vaardigheden aan te leren. Dat vertelde Wesley Louis Berry III, cto van het bedrijf, aan Vice. "De lijst met voordelen van lucide dromen is lang."

Prophetic hoopt om de Halo tegen 2025 commercieel beschikbaar te maken. Om het apparaat te ontwikkelen, werkt het bedrijf samen met het Donders Instituut, een onderzoekscentrum bij de Radboud Universiteit dat zich toespitst op het brein, cognitie en gedrag.

Wat zijn lucide dromen?

Tijdens lucide dromen ben je ervan bewust dat je aan het dromen bent. Dit bewustzijn stelt je in staat om de controle over je dromen te nemen, actief deel te nemen aan en soms zelfs de loop van de droom te sturen.

Er zijn verschillende methoden om lucide dromen op te wekken. Een populaire aanpak is het bijhouden van een droomdagboek, waarin mensen hun dromen regelmatig opschrijven om patronen en tekens te herkennen die kunnen helpen bij het herkennen van dromen tijdens het slapen. 

Reality checks zijn ook essentieel: mensen kunnen zichzelf tijdens de dag regelmatig vragen stellen als "Ben ik aan het dromen?" en realiteitscontroles uitvoeren, zoals het controleren van digitale klokken of proberen door muren te lopen. Dit kan de gewoonte creëren om ook in dromen deze controles uit te voeren, waardoor het bewustzijn ontstaat dat men aan het dromen is. 

Andere technieken omvatten meditatie, visualisaties en bepaalde slaapplanningen, zoals de Wake-Back-to-Bed-methode, waarbij men kort wakker wordt en dan weer in slaap valt met de intentie om lucide te dromen.

Lees meer tech-nieuws.