Na een jaar zonder nieuwe iPads: 'Alle iPad-modellen krijgen upgrade in 2024'

©Unsplash

nieuwe ipad apple ipads m3 chip a17 iphone 15 pro
5 november om 20:15

Apple zou volgend jaar alle iPad-modellen een makeover willen geven. Voor een introductie dit jaar was het te vroeg. Daarmee is 2023 het eerste jaar sinds 2010, toen de eerste iPad verscheen, dat geen enkel model van de Apple-tablet een nieuwe versie kreeg. 

Volgend jaar kan je nieuwe modellen verwachten van de standaard iPad, de iPad Pro, de iPad Mini en de iPad Air. Dat meldt Bloomberg-journalist Mark Gurman. De Apple-kenner legt ook uit waarom hij denkt dat het bedrijf uit Cupertino dit jaar geen nieuwe iPads aankondigde. "Apple had kunnen proberen om nog meer nieuwe producten uit te brengen, maar de vernieuwde iPads en AirPods zijn nog niet klaar. Het bedrijf is van plan om de hele iPad line-up in 2024 te updaten. Er komen volgend jaar ook nieuwe AirPods in het lagere segment en in 2025 volgt een vernieuwd AirPods Pro-model", schrijft hij.

Sommige analisten hadden verwacht dat er in oktober nieuwe iPads zouden worden aangekondigd, maar dat gebeurde niet. De laatste keer dat iPad-modellen werden vernieuwd, was in oktober 2022. Toen kregen de standaardversie en de iPad Pro een upgrade. De iPad Air en de iPad mini zijn sinds respectievelijk maart 2022 en september 2021 onveranderd gebleven.

Vision Pro

De omzet van Apple daalde al vier kwartalen op een rij en het bedrijf zal volgens Gurman met iets groots moeten komen om zijn omzet weer te laten stijgen. Ook voor het huidige kwartaal voorspelt de iPhone-maker weinig verbetering. Dat 'iets groots' moet voorlopig de Vision Pro zijn, de mixed reality-headset. Maar volgens Gurman zal het moeilijk zijn voor Apple om de headset op grote schaal te verkopen.

M3-chips

Gurman schrijft ook waarom Apple als eerste de iMac en de MacBook Pro heeft uitgerust met de nieuwe M3-chips. Die nieuwe chips zijn gemaakt met de verbeterde 3 nm-technologie, waardoor ze een stuk sneller en zuiniger zijn dan hun voorganger. Volgens Gurman koos Apple er bewust voor om de M3 eerst te introduceren in apparaten waarvan er minder verkocht worden. Dat komt omdat de productie van 3 nm-chips beperkt is en de techniek ook wordt gebruik voor de A17 Pro-chips in de iPhone 15 Pro en Pro Max. Het bedrijf koos niet voor de Mac Studio en de Mac Pro, omdat er nog geen Ultra-variant is van de M3-chip die klaar is voor de markt.

Gurman staat al jaren bekend om zijn redelijk nauwkeurige voorspellingen en lekken over nieuwe producten en functies van Apple. Eerder deze week schreef hij ook dat de Apple Watch volgend jaar je bloeddruk kan meten en slaapapneu kan detecteren.

Lees meer Apple-nieuws.