Apple noemt Android een 'systeem om massaal mensen te volgen'

©The Verge

iphone ios apple google android privacy cloud volgen
2 november 2023 om 20:04
Laatste update: 2 november 2023 om 20:05

Apple omschrijft het privacybeleid van Google's mobiele systeem Android in een uitgelekte interne presentatie als 'een enorm volgapparaat'. De oude uitspraak is door Apple opnieuw aangehaald in de nieuwe antitrustzaak van de Amerikaanse Justitie tegen Google.

Een interne Apple-presentatie over Google's privacypraktijken uit 2013 is openbaar gemaakt als onderdeel van de rechtszaak van het Amerikaanse Ministerie van Justitie tegen Google wegens mogelijk machtsmisbruik. Een van de bewijsstukken in die zaak is een presentatie die Apple-topman Eddy Cue gaf aan zijn baas, Tim Cook. Daarin wordt beschreven hoe de iPhone-maker concurreert met Google op het gebied van privacy. Op een van de slides staat groot maar één zin: ‘Android is een enorm volgapparaat'.

In de presentatie beschrijft Apple hoe zijn privacy-aanpak beter is dan die van Google. Zo combineert de iPhone-fabrikant alleen gegevens van verschillende diensten als dat ook echt tot een betere klantervaring leidt, terwijl Google data uit alle diensten zou combineren. Ander voorbeeld: de gesproken zoekopdrachten zijn bij Google gekoppeld aan het Google-account, terwijl de Siri-data bij Apple alleen aan de digitale assistent zijn gekoppeld, niet aan het Apple-account. 

Apple-topman moest getuigen

De grote antitrustzaak tegen Google ging in september van start. Het is een van de belangrijkste processen van de afgelopen jaren voor de techsector. De Amerikaanse Justitie beschuldigt Google ervan de markt voor zoekmachines te monopoliseren door exclusieve deals te sluiten met onder meer Apple en Samsung, die miljarden ontvangen om Google de standaardzoekmachine op hun apparaten te maken. 

Sommige delen van de rechtszaak vinden achter gesloten deuren plaats. Dat gold ook voor de getuigenverklaring van Apple-topman Eddy Cue. De interne presentatie was onderdeel van zijn verklaring en is daarom nu pas openbaar gemaakt.

Wel overleg over data-uitwisseling

Gezien de kritiek van Apple op Google is een latere e-mailwisseling tussen beide bedrijven, die nu ook naar buiten is gekomen, vrij opmerkelijk. In 2016 overlegden Apple en Google namelijk over een 'voorstel voor de uitwisseling van gegevens', een datastroom beide kanten op. "We moeten dit later vandaag specifieker maken", schrijft een Apple-topman aan een aantal Google-managers.

Google liet Apple toen oner meer weten dat het geen informatie deelt over waar gebruikers van zijn zoekmachine op klikken. 

Lees meer tech-nieuws.