©Apple

apple watch 2024 gezondheid bloeddruk meten bloeddrukmeter slaap apneu slaapapneu

Apple Watch krijgt in 2024 een grote update: 'Nieuwe functies voor je gezondheid'

1 november 2023 om 18:52
Laatste update: 1 november 2023 om 18:53

Apple werkt aan nieuwe functies op gezondheidsgebied voor de Apple Watch. Komend jaar zou je je bloeddruk met de smartwatch kunnen meten en kan de Apple Watch ook slaapapneu detecteren.

De nieuwe Apple Watch, die in het najaar van 2024 verschijnt, krijgt een vernieuwd ontwerp. Dat is mede nodig door de komst van nieuwe gezondheidsfuncties, die bijvoorbeeld extra sensoren gebruiken. Over nieuwe gezondheidsfeatures gaan al langer geruchten, maar Bloomberg-journalist Mark Gurman weet er nu meer over te melden.

Bloeddruk

Zo krijgt de Apple Watch volgens hem komend jaar een bloeddrukmeter, die werkt met een nieuw soort sensor. Gebruikers kunnen in een app bijhouden wat er gebeurde toen hun bloeddruk steeg. 

De Apple Watch zal gebruikers met afwijkende waarden aanraden om naar een arts te gaan om hun bloeddruk te laten meten. De eerste versie toont de Apple Watch-gebruiker nog niet zijn exacte metingen, maar dat zou in een vervolgversie wel mogelijk worden.

Slaapapneu

Komend jaar wil Apple ook functies voor slaapapneu toevoegen aan de Apple Watch, schrijft Gurman. Door slaap en ademhaling bij te houden kan de smartwatch bepalen of iemand hier last van heeft. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je tijdens de slaap last kunt krijgen van ademstilstand of ernstig verzwakte ademhaling.

Bloedsuiker

De Apple Watch moet in de toekomst ook bloedglucose kunnen meten. Mensen met diabetes hoeven dan niet meer bloed te prikken. Ook aan die functie werkt Apple al jaren. Apple wil de bloedglucose meten door met laserlicht door de huid te schijnen. De bronnen van Gurman denken dat het nog een paar jaar kan duren voordat dit aan de Apple Watch wordt toegevoegd. 

De huidige Apple Watch-versies hebben deze mogelijkheden op gezondheidsgebied:

Gehoor testen en digitale coach

De iPhone-maker werkt ook nog aan nieuwe gezondheidsfuncties voor andere apparaten. Zo kun je in de toekomst met de AirPods je gehoor testen en de oordoppen gebruiken als een hoortoestel. Voor de nieuwe Vision Pro-bril onderzoekt het bedrijf onder meer een VR-training om je te helpen omgaan met angsten.

Daarnaast ontwikkelt Apple een betaalde digitale gezondheidscoach. Die dienst kan bijvoorbeeld met behulp van AI persoonlijke trainings- en eetplannen voor je genereren.

Interne strijd

Volgens Bloomberg zijn er binnen Apple de afgelopen jaren meermaals conflicten geweest over de koers op gezondheidsgebied. Een deel van de medewerkers vond dat het bedrijf zich alleen moest concentreren op preventie in plaats van op mensen die al ziek zijn. De uitgelekte nieuwe Apple Watch-functies wijzen erop dat Apple zijn inspanningen op gezondheidsgebied flink gaat uitbreiden.

Lees meer Apple-nieuws.