Ikea lanceert nieuwe slimme led-strip: concurrent voor Philips Hue?

©Ikea

IKEA heeft een nieuwe slimme led-strip: goedkoper dan Philips Hue
7 november 2023 om 16:58
Laatste update: 8 november 2023 om 14:07

Ikea lanceert een nieuwe gekleurde lichtstrip die is te bedienen via de smart home-app van Ikea en via Apple HomeKit.

De slimme, gekleurde led-strip heet ORMANÄS en kost 29,99 euro. De nieuwe Ikea-lichtstrip is te dimmen en van kleur te veranderen. De lichtslang werkt via Zigbee samen met de Ikea Dirigera-hub van 60 euro. Je hebt deze smart home-hub nodig, omdat de ORMANÄS niet werkt met de oude Ikea Tradfri-hub. De Dirigera ondersteunt ook Apple HomeKit. 

De ledstrip is vier meter lang en is ook op maat te knippen. De plekken waar je kan knippen staan gemarkeerd met een symbooltje van een schaar. Je kunt hem met zelfklevende tape op de muur of een meubel plakken. "De led-strip is buigbaar zodat je deze heel eenvoudig achter de tv of een boekenkast kan bevestigen", meldt Ikea. De ledjes staan vrij ver uit elkaar waardoor de strip maar een lichtsterkte van 640 lumen heeft. 

Afstandsbediening en stekker

Bedienen kan behalve via de Ikea Home Smart-app ook met de aparte afstandsbediening STYRBAR, die los verkrijgbaar is voor een tientje. Spraakbediening is via de integratie van de Ikea Home Smart-app mogelijk via Apple Siri, Amazon Alexa en Google Assistent. 

De prijs van 30 euro is redelijk, bijvoorbeeld vergeleken met de slimme lightstrips van Philips Hue. Maar dan ben je er nog niet. Aan het uiteinde van de ORMANÄS zit namelijk geen normale stekker maar een zogeheten driver, waardoor je ook nog een ANSLUTA-stekker van 15 euro nodig hebt.

Lees ook: De beste slimme verlichting voor je smart home