©Unsplash

Netflix gaat de strijd aan PlayStation en Xbox: games spelen op je TV

Netflix gaat de strijd aan PlayStation en Xbox: games spelen op je TV

13 november om 22:36
Laatste update: 14 november om 00:28

Netflix bracht tot nu toe vooral mobiele games uit, maar de streamingdienst werkt ook aan games die je alleen op de televisie speelt. Die spelcomputer-achtige games speel je via de cloud.

Netflix is van plan om naast smartphone-games binnenkort ook andere soorten games aan te bieden, waaronder spellen die alleen bedoeld zijn voor het grote scherm. Dat zegt Netflix-topvrouw Leanne Loombe tegen The Verge. "De cloud biedt een grote kans om een bepaald soort game-ervaring te creëren die echt is afgestemd op televisie."

Twee jaar geleden stortte Netflix zich voor het eerst op games en sindsdien kwam het bedrijf met ruim 40 games die je op je smartphone speelt. Sinds augustus biedt de streamingdienst in twee landen als onderdeel van een test ook twee games aan die je via de cloud speelt op tv's en computers. Die games zijn Oxenfree, een avonturengame, en Molehew's Mining Adventure, een arcade-game waarbij je edelstenen moet opgraven.

'Alleen op de tv te spelen'

Uiteindelijk komen er volgens Loombe games die zijn bedoeld om alleen op je televisie of pc te spelen. Oftewel: console-achtige games die je niet met een touchscreen bedient. "Die games zijn op creatief vlak anders dan de mobiele games die we maken. Soms zal een cloudgame alleen op de tv zijn te spelen, en die is dan echt op die ervaring afgestemd." 

Google probeerde jaren geleden met zijn cloudgamedienst Stadia ook al de concurrentie aan te gaan met de PlayStation en Xbox, maar daar werden Sony en Microsoft niet warm of koud van. Stadia werd een grote flop en Google trok de stekker er begin dit jaar uit.

Abonnees behouden

Bij Netflix zijn de games beschikbaar voor alle abonnees en de dienst gebruikt het game-aanbod dan ook vooral als een extra manier om klanten te behouden. Als je even geen serie of film kunt vinden op Netflix die je wilt streamen, kan je altijd nog een game spelen. Daarmee onderscheidt Netflix zich van concurrenten als Disney en HBO Max. Rivaal Amazon wil ook gratis games toevoegen aan zijn Prime-dienst.

Netflix blijft intussen ook mobiele games ontwikkelen. Het bedrijf kondigde afgelopen weekend nog een aantal nieuwe titels aan. Hoeveel abonnees de games spelen, zegt de streamingreus niet, maar volgens Loombe stemmen de cijfers tot tevredenheid. "Het traject dat we zien is iets waar we erg blij mee zijn." 

Lees ook: Hoe duur wordt GTA VI? Uitgever overweegt een uurprijs