©Bright

Onderzoek: Nederlanders laten e-bike vaker thuis uit vrees voor diefstal

Onderzoek: Nederlanders laten e-bike vaker thuis uit vrees voor diefstal

14-11-2023 16:27 Laatste update: 19:04

De diefstal van elektrische fietsen loopt de laatste tijd de spuigaten uit en daardoor besluiten mensen steeds vaker om hun e-bike maar thuis te laten. 

Dat blijkt uit een onderzoek onder ANWB-leden. Bijna een derde (29 procent) van de mensen met een e-bike laat deze wel eens thuis uit angst voor diefstal. Dat is twee keer zo vaak als mensen met een gewone fiets. In 2018 liet nog 21 procent van de ondervraagden de e-bike een of enkele keren per maand staan uit vrees dat hun fiets gestolen zou worden.  

"Hoe druk het is op de bestemming en de mogelijkheden om de fiets vast te zetten of veilig te stallen bepaalt of we de fiets thuis laten", aldus de ANWB. De e-bike wordt vaker ergens aan vast gezet, er worden vaker twee of meer sloten gebruikt en e-bikes worden vaker in een bewaakte fietsenstalling gezet. Ook zijn GPS-trackers om een elektrische fiets bij diefstal te traceren bezig met een opmars, maar hoeveel mensen dat precies doen, is niet onderzocht.

De ANWB raadt mensen aan op zoek te gaan naar een bewaakte fietsenstalling via de site Veiligstallen.nl. "Ook is het slim om de accu uit de fiets te halen en los op te bergen, bijvoorbeeld in een kluisje waardoor de fiets minder interessant wordt om te stelen."

Verzekering

In september stopte de ANWB met het verzekeren van fatbikes, omdat er volgens de brond sprake was van 'extreem hoge diefstalcijfers'. Ook hekelde de ANWB dat de e-bikes met dikke banden regelmatig na aanschaf worden opgevoerd

Bijna de helft van de Nederlandse fietsers gebruikt momenteel een e-bike, die gemiddeld bij aanschaf 2237 euro kost. De gemiddelde prijs van een normale fiets is 750 euro.

Mensen met een e-bike sluiten veel vaker een verzekering af, blijkt uit de cijfers van de ANWB: 69 procent verzekert de elektrische fiets, terwijl maar 22 procent van de bezitters van niet-elektrische fietsen dat doen.

Kijk ook: is dit nieuwe slimme fietsslot wel slim genoeg?

Lees meer nieuws over e-bikes.