©WhatsApp

WhatsApp-backup via Google gaat veranderen: dit is belangrijk om te weten

WhatsApp-backup via Google gaat veranderen: dit is belangrijk om te weten

14-11-2023 22:08 Laatste update: 22:10

WhatsApp-gebruikers op Android kunnen hun chatgeschiedenis en bestanden al jaren gratis backuppen via de cloud van Google, maar de twee bedrijven voeren daarin vanaf december een belangrijke wijziging door. Voor sommige gebruikers kan dit ertoe leiden dat ze moeten betalen voor extra cloudopslag bij Google.

Google en WhatsApp hebben vandaag bekendgemaakt dat WhatsApp-backups vanaf december 2023 weer zullen meetellen voor de cloudopslaglimiet van je Google-account. Dat is een grote aanpassing van het beleid dat sinds 2018 geldt, waarbij WhatsApp-backups juist niet meetelden voor je Google-opslag.

Elk Google-account krijgt al jaren gratis 15 GB opslagruimte, die wordt gedeeld door Google Drive, Gmail en Google Foto's. Als je heel veel foto’s en filmpjes hebt in je WhatsApp-geschiedenis, en je hebt ook een jarenlang Gmail-archief, dan zou je tegen de limiet aan kunnen lopen. Als je meer cloudruimte nodig hebt, zul je een abonnement op Google One moeten nemen.

Het goedkoopste Google One-abonnement kost 1,99 euro per maand voor 100 GB. Google heeft momenteel een kortingsactie, waarbij je de eerste drie maanden maar 0,49 euro betaalt voor 100 GB. 

Ruimte vrijmaken

Als de limiet te krap voor je wordt, dan kun je ook foto's, video's en andere grote bestanden uit je WhatsApp-geschiedenis verwijderen. Dan is je volgende WhatsApp-backup minder groot. Dat kan wel een tijdrovend klusje zijn.

Ook kun je meer cloudruimte vrijmaken bij Google door daar bestanden te wissen of door bij Gmail e-mails met grote bestanden, grote attachments of spam te wissen. Google One biedt daar een paar handige tools voor.

Uitrol gaat stapsgewijs

De wijziging wordt vanaf december ingevoerd voor persoonlijke Google-accounts en de uitrol gaat stapsgewijs. In de eerste helft van 2024 is het nieuwe beleid dan voor alle WhatsApp Android-gebruikers ingegaan. Gebruikers krijgen over het nieuwe beleid een banner te zien in de WhatsApp-instellingen.

Als je een Google Workspace-abonnement hebt via je werk of school, dan verandert er voorlopig niets. 

WhatsApp-gebruikers met een iPhone kunnen een reservekopie van hun WhatsApp-geschiedenis bewaren op de Apple-dienst iCloud, waarbij je backup momenteel ook al meetelt voor je opslaglimiet.

Volg ons WhatsApp-kanaal om niks te missen.