©Unsplash

Huawei en China Mobile claimen 's werelds snelste internet: 1,2 Tbps

Huawei en China Mobile claimen 's werelds snelste internet: 1,2 Tbps

15-11-2023 10:01

Huawei en China Mobile zeggen in China een 3000 kilometer lange internetverbinding met een stabiele snelheid van 1,2 Tbps te hebben. Ja: 1200 Gpbs.

In Nederland kunnen we sinds kort internetten met 4 à 5 Gbps. Dat is al bloedsnel, maar blijkbaar kan het nog veel rapper. In China claimen Huawei en China Mobile 's werelds eerste stabiele internetverbinding met een snelheid van ruim boven de terabit per seconde, meldt Bloomberg.

Samen met de Tsinghua University en onderzoeker Cernet.com Corp hebben de bedrijven naar eigen zeggen een "stabiele en betrouwbare" bandbreedte van 1,2 terabits per seconde, 1200 Gbps dus. De snelheid zou bereikt zijn op een verbinding van 3000 kilometer lengte, tussen de steden Peking en Kanton.

Nokia kon het ook al

De snelheid klinkt misschien ongeloofwaardig, maar eerder dit jaar claimde Nokia een zelfde snelheid, toen over een afstand van 118 km, met een topsnelheid van 800Gbps over iets meer dan 200 kilometer.

De mijlpaal is belangrijk voor China, dat door de Amerikaanse handelssancties op technologisch gebied flink wordt gehinderd. Met dit soort records wil China laten zien dat het op eigen kracht ook vooruitstrevend kan zijn. Het record zal zich niet direct doorvertalen naar sneller internet voor iedereen: voor zulke snelheden wordt apparatuur gebruikt die nu nog erg duur is. Wel bevestigt het de levensvatbaarheid van zulke snelheden.

Lees meer nieuws over internet.