© Google

Google geeft zoekresultaten een opvallende nieuwe functie: notities

Google geeft zoekresultaten een opvallende nieuwe functie: notities

15-11-2023 22:06 Laatste update: 23:33

Google is begonnen met het testen van een functie waarbij je notities kunt achterlaten bij zoekresultaten. Dat moet het makkelijker maken om relevante informatie te vinden.

De feature krijgt de naam Notes en is sinds vandaag beschikbaar in Search Labs, het onderdeel waarmee Google nieuwe functies laat testen door gebruikers. Met Notes kan je feedback geven op zoekresultaten, zoals tips om een recept beter te maken. Dat kan je doen door op een speciale knop te klikken die in Search en Discover verschijnt. Via de knop kan je ook notities van andere mensen terugvinden.

Notes kunnen worden voorzien van stickers en foto's. Je kan zelfs kiezen uit verschillende visuele stijlen. Binnenkort wordt het ook mogelijk om door AI gegenereerde plaatjes toe te voegen. Dat laatste kunnen eerst alleen Amerikaanse gebruikers, laat Google weten in een blogpost.

Om misinformatie en wangedrag te voorkomen, maakt Google gebruik van een combinatie van 'algoritmische beveiligingen' en menselijke toezichthouders. Dat moet ervoor zorgen dat Notes zo 'veilig, behulpzaam en relevant mogelijk' zijn. Ook moeten gebruikers beschermd worden tegen schadelijke of aanstootgevende inhoud.

Nog niet in Europa

Voorlopig gaat Notes nog niet beschikbaar gemaakt worden voor een groot publiek. Tijdens het experiment zullen gebruikers hun feedback over Notes kunnen doorsturen naar Google. Daarna wil het bedrijf Notes 'naar een breder publiek' brengen. Wanneer of hoe dat gebeurt, is nog niet bekend.

Notes zal voorlopig nog niet beschikbaar zijn voor Europese gebruikers. Aanvankelijk wordt de feature alleen in de VS en India getest, in het Engels en Hindi. Search Labs zelf is overigens nog niet toegankelijk op ons continent, net als een aantal andere AI-tools van verschillende bedrijven. Het platform bestaat intussen wel in 7 talen in meer dan 120 landen in Amerika, Azië en Afrika.

Lees meer nieuws over Google.