©Unsplash/Creative Commons - Village Global

Dat was snel: Sam Altman werkt nu bij Microsoft, niet meer welkom bij OpenAI

Dat was snel: Sam Altman werkt nu bij Microsoft, niet meer welkom bij OpenAI

20-11-2023 11:48 Laatste update: 17:37

Een roerig weekend voor Sam Altman. Vrijdag werd hij ontslagen als topman van OpenAI, daarna was er sprake van het heroveren van de troon maar de deur bleef gesloten. En nu werkt Altman dus voor Microsoft.

Vrijdagavond werd Altman de laan uitgestuurd door het bestuur van de ChatGPT-maker. Toen was onduidelijk waarom, in het weekend werd er wat meer bekend: Altman zou kunstmatige intelligentie snel willen ontwikkelen en flinke winst willen maken. Het bestuur zou terughoudender willen werken, met niet winst maar ethiek op de eerste plaats.

De clash leidde dus tot een soort coup. Er waren nog geruchten over een herovering door Altman en zijn vertrouwelingen, maar dat lijkt inmiddels uitgesloten. Altman werkt nu namelijk voor Microsoft, meldt Microsoft-topman Satya Nadella. "We zijn erg blij te melden dat Sam Altman en Greg Brockman zich samen met collega's bij Microsoft voegen om leiding te geven aan een nieuw, geavanceerd AI-onderzoeksteam", aldus Nadella.

Stoelendans bij OpenAI

Voormalig bestuursvoorzitter Brockman werd gelijktijdig met Altman ontslagen door de raad van OpenAI. Het is niet duidelijk hoeveel collega's er met Altman meegaan van OpenAI naar Microsoft. OpenAI heeft zo'n 700 werknemers, en in Silicon Valley is het best gebruikelijk dat trouwe werknemers een topman van bedrijf naar bedrijf volgen.

Ondertussen ontstaat nu de vreemde situatie waarbij Altman dus bij Microsoft werkt, de grootste geldschieter en grootste klant van OpenAI. En OpenAI heeft ook al een nieuwe topman, de voormalig ceo van Switch, Emmett Shear is nu interim-ceo. "We kijken ernaar uit om Emmett Shear en het overige nieuwe leiderschap van OpenAI te ontmoeten en met hen samen te werken", schrijft Microsofts Nadella.