AI-koning van troon gestoten: bestuur OpenAI gooit topman Sam Altman eruit

©Techcrunch

AI-koning van troon gestoten: bestuur OpenAI gooit topman Sam Altman eruit
17 november om 22:12
Laatste update: 18 november om 14:06

Sam Altman, een van de boegbeelden van de AI-wereld, is ontslagen als ceo van OpenAI. Het bestuur van het AI-bedrijf, de maker van ChatGPT, heeft geen vertrouwen meer in hem en stuurt hem de laan uit.

Sam Altman is een van de belangrijkste kopstukken op AI-gebied. Hij stond sinds 2020 aan het roer van OpenAI, maar het bestuur van dat bedrijf heeft hem vrijdag ontslagen. Als reden noemt het bestuur dat Altman 'niet openhartig was in zijn communicatie'. Wat er precies is voorgevallen, is momenteel niet bekend. CTO Mira Murati wordt de nieuwe interim-ceo van OpenAI. 

Hét gezicht van de AI-wereld

Na de snelle opmars van de chatbot ChatGPT eind 2022, kwam Altman ook wereldwijd in de spotlights te staan. Hij speelde de laatste tijd ook een belangrijke rol in de onderhandelingen tussen de techsector en de politiek en overheden over hoe de gevaren van AI aangepakt kunnen worden. De 38-jarige Altman groeide zo uit tot een van de bekende gezichten van de AI-wereld.

In mei bezocht Altman tijdens een wereldtournee 22 landen, waarbij hij met regeringen en politici sprak over wat er wel en niet in nieuwe wetgeving over AI zou moeten staan. Zijn lobbywerk bleek bij de Europese Unie nog effectief ook, want Europese AI-wetgeving werd later milder voor systemen als ChatGPT.

Geen vertrouwen meer

Het bestuur laat in een verklaring weten dat het ontslag van Altman volgt na een 'weloverwogen beoordelingsproces'. "Daaruit bleek dat hij niet consequent openhartig was in zijn communicatie met het bestuur, wat het vermogen van het bestuur om zijn verantwoordelijkheden uit te oefenen belemmerde. Het bestuur heeft geen vertrouwen meer in zijn vermogen om OpenAI te blijven leiden." 

Altman zegt in een post op X dat hij heeft 'genoten van zijn tijd bij OpenAI'. "Het heeft me veranderd, en hopelijk de wereld ook een beetje. Bovenal vond ik het geweldig om met zulke getalenteerde mensen te werken." Afgelopen week gaf hij nog een presentatie tijdens een ontwikkelaarscongres van OpenAI en deze week sprak hij op een economische conferentie over de risico's van AI.

Samenwerking met Microsoft

OpenAI is een toonaangevend AI-bedrijf en levert zijn technologie onder meer aan Microsoft, dat het gebruikt in zijn zoekmachine Bing en in meerdere functies in Windows 11. Een woordvoerder van Microsoft laat aan Amerikaanse media weten dat de samenwerking met OpenAI gewoon wordt voorgezet na het vertrek van Altman.

OpenAI ontwikkelt naast ChatGPT ook DALL-E, populaire software om afbeeldingen mee te genereren op basis van geschreven commando's. Het bedrijf is naar schatting 80 miljard dollar waard.

Omstreden Worldcoin

Sam Altman speelde ook een belangrijke rol bij de omstreden cryptomunt Worldcoin van het bedrijf Tools for Humanity, waarvan hij een van de oprichters is. Worldcoin is alleen beschikbaar voor mensen die hun iris laten scannen met een speciaal apparaatje.

Lees meer nieuws over AI.