©Sphere Entertainment Group

Londen wil geen enorme bolvormige concertzaal met schermen, zoals in Las Vegas

Londen wil geen enorme bolvormige concertzaal met schermen, zoals in Las Vegas

21-11-2023 16:07

In Las Vegas opende eerder dit jaar The Sphere, een gigantische bolvormige concertzaal met binnen en buiten schermen. In Las Vegas past dat misschien nog, Londen moet er niks van weten.

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft geen toestemming gegeven voor de komst van The Sphere naar de Britse hoofdstad, meldt Billboard. De vergunning voor de bolvormige zaal werd al in 2018 aangevraagd door het bedrijf Madison Square Garden, achter de gelijknamige arena in New York City.

Het bedrijf is dus gespecialiseerd in grote, opvallende zalen en daar zit Londen juist niet op te wachten, stelt de burgemeester. The Sphere zou voor "behoorlijke lichtvervuiling zorgen, wat zorgt voor een flinke schade aan het uitzicht van aangrenzende gebouwen", schrijf de Khan. Ook het formaat helpt niet: ruim 90 meter hoog en 120 meter breed.

The Sphere zoekt verder

Dat zorgt voor een "omvangrijke, onnodig dominante faciliteit", vindt de Londense burgemeester. Hij moet ook niks weten van de duurzaamheid van het gebouw, dat helemaal vol hangt met schermen en led-lampen die waarschijnlijk regelmatig vervangen moeten worden. Ook zal de zaal veel stroom kosten.

De makers van The Sphere betreuren de beslissing van Londen, maar zeggen: "er zijn veel vooruitstrevende steden die staan te springen deze technologie naar hun gemeenschap te brengen. Daar zullen we ons op richten." The Sphere in Las Vegas heeft zo'n 2,3 miljard dollar gekost, en duurde ruim drie jaar om te bouwen. Er passen 18.600 toeschouwers in.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.