©Pexels

Werkt YouTube bij jou ook zo langzaam? Dit is er aan de hand

Werkt YouTube bij jou ook zo langzaam? Dit is er aan de hand

21-11-2023 18:50 Laatste update: 18:59

YouTube zegt dat gebruikers die een adblocker hebben geïnstalleerd een 'suboptimale kijkervaring' kunnen verwachten. Maar de afgelopen dagen hebben veel gebruikers van andere browsers dan Google Chrome ook een slechtere ervaring, zelfs al hebben ze helemaal geen adblocker.

YouTube heeft de laatste maanden zijn strijd tegen adblockers opgevoerd en probeert op verschillende manieren gebruikers aan te moedigen om de programma’s die reclames blokkeren uit te schakelen, of over te stappen op een YouTube Premium-abonnement. De videodienst van Google begon onlangs met het daadwerkelijk blokkeren van adblocker-gebruikers en dat had meteen al effect.  

Maar de afgelopen dagen is er iets anders aan de hand op YouTube. Mensen met een andere browser dan Google Chrome klagen over erg langzaam ladende video’s op de dienst. Gebruikers ontdekten dat dit te maken zou hebben met een stukje code dat was toegevoegd door Google, als onderdeel van ​​het anti-adblocker-beleid. 

Suboptimale kijkervaring

Een woordvoerder van YouTube wil dat tegen Android Authority niet bevestigen, maar zegt wel dat gebruikers die een adblocker hebben geïnstalleerd 'een suboptimale kijkervaring kunnen beleven'. Maar dat geldt volgens hem in principe voor elke browser, dus ook voor Safari van Apple, Edge van Microsoft of Firefox. De woordvoerder schrijft de vertraging bij het laden van video's dus toe aan het gebruik van een adblocker: als je die gebruikt, moet je langer wachten. 

Toch zijn er nog altijd veel mensen die melden dat video's op andere browsers dan Chrome veel langzamer inladen, zelfs al hebben ze geen enkele browser-extensie geïnstalleerd, dus ook geen adblocker. Het lijkt erop dat de nieuwe maatregel van YouTube niet uitpakt zoals de dienst het bedoelde en dat er snel een update nodig is. 

Mag het wel wat YouTube doet?

Het is trouwens nog maar de vraag of YouTube's blokkade van adblock-gebruikers in de Europese Unie wel legaal is. Die kwestie krijgt binnenkort nog een juridisch staartje

Mis geen tech-nieuws, volg ons WhatsApp-kanaal.