©Tesla

Rechter: Elon Musk wist dat Tesla Autopilot gebrekkig werkte

Rechter: Elon Musk wist dat Tesla Autopilot gebrekkig werkte

22 november 2023 om 20:11
Laatste update: 22 november 2023 om 20:11

Een Amerikaanse rechter zegt dat er 'redelijk bewijs' is dat Tesla-baas Elon Musk wist dat de zelfrijdende technologie van het bedrijf defect was. Toch stond Musk toe dat de elektrische auto's op een onveilige manier bestuurd konden worden, aldus de rechter.

Dat blijkt uit een nieuwe uitspraak in een van de Amerikaanse rechtszaken tegen Tesla over de omstreden rijhulp Autopilot. Volgens rechter Reid Scott van de rechtbank in Palm Beach gebruikte Tesla 'een marketingstrategie die de producten als zelfrijdend afschilderde'. Ondanks de namen zijn de Tesla-systemen Autopilot en Full Self-Driving helemaal niet zelfrijdend: automobilisten moeten nog altijd hun handen aan het stuur houden.

Tesla is in meerdere Amerikaanse staten aangeklaagd over dodelijke ongevallen door nabestaanden van Tesla-eigenaren. De zaak in Florida gaat over een dodelijk ongeluk in 2019 met een Tesla Model 3, die tegen een vrachtwagen botste. De weduwe van de omgekomen automobilist beschuldigt Tesla van opzettelijk wangedrag en grove nalatigheid, en eist een schadevergoeding. Eerder dit jaar won Tesla nog twee soortgelijke zaken in Californië. 

Probleem met detecteren van trucks

Het ongeluk in de buurt van Miami leek volgens de rechter erg veel op een fataal ongeval in 2016, waarbij het Autopilot-systeem kruisende vrachtwagens niet goed herkende. "Het is redelijk om te concluderen dat Tesla, via zijn CEO en ingenieurs, zich terdege bewust was van het probleem dat de Autopilot er niet in slaagde kruisend verkeer te detecteren."

De rechter wees ook op een omstreden Tesla-promotievideo uit 2016, waarin het bedrijf deed alsof de auto volledig zelf reed, ondanks dat delen ervan in scéne waren gezet. Die video staat nog altijd op de Autopilot-pagina op de Tesla-site.

Lees meer nieuws over Tesla.