©Teenage Engineering

We worden hebberig van deze prachtige synthesizer van Teenage Engineering

We worden hebberig van deze prachtige synthesizer van Teenage Engineering

23-11-2023 17:02

Het Zweedse Teenage Engineering heeft een talent voor het maken van prachtige gadgets met retro looks en ultiem tastbare knoppen. Nu ook weer deze K.O. II, een sampler voor muzikanten.

Teenage Engineering is bekend van samenwerkingen met bijvoorbeeld Nothing, voor transparante telefoons en oordoppen, en met Panic, voor de opvallende handheld Playdate. Maar de passie van het bedrijf ligt bij de eigen gadgets voor muzikanten, en dat straalt er bij de EP-133 KO II vanaf.

De meeste producten van Teenage Engineering zijn er om zelfstandig muziek mee te kunnen maken. Een soort retro-moderne instrumenten, met als bekendste de OP-1, een klein en zeer veelzijdig keyboard dat bij menig dj te vinden is.

Samples opnemen, bewerken, bewaren

De KO II is op zijn beurt een sampler, voor het samplen van muziek dus. Sluit er een andere geluidsbron op aan, en je kan geluiden opnemen: piepjes, kuchjes of natuurlijk stukjes muziek uit bestaande nummers. Daarna kan je die fragmenten bewaren op de KO II en ze bewerken, van toon en tempo veranderen, filteren en meer.

Er is ruimte voor 999 samples. Dat bewerken en afspelen van die samples gebeurt met die verzameling schitterend tastbare, drukgevoelige knoppen, schuifjes en wieltjes – met daarboven een kleurrijk maar expres summier scherm. Er zitten ook een externe speaker en microfoon in, ruimte voor batterijen en ruimschoots aansluitingen voor externe apparaten: usb-c en verschillende jack-in/outs.

Als vreemd experiment geboren

Met een prijs van 349 euro is de KO II niet bepaald goedkoop, maar voor iets van Teenage Engineering is 'ie ook niet duur. Oprichter David Eriksson hoopt dat de prijs nog steeds aansprekend genoeg is voor jonge mensen, om gewoon lol te maken met het apparaat.

De totstandkoming van de KO II gaat terug tot het chiptekort. Bijna alle bedrijven hadden de afgelopen jaren last van het chiptekort, en ook Teenage Engineering was daar bang voor. Dus kochten ze een partij chips in, zonder nog precies te weten wat ze daarmee zouden doen. In plaats van eerst een ontwerp te maken en daar chips bij te zoeken, ging het bij de KO II andersom.

En zeg nou zelf: al heb je niks met muziek, dan zou je er voor zo'n mooie gadget toch je hobby van maken?

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.