©Samsung

Vergeet OLED, dit is PHOLED: Samsung komt met een scherm dat minder energie vreet

Vergeet OLED, dit is PHOLED: Samsung komt met een scherm dat minder energie vreet

23-11-2023 23:12

Samsung zet de ontwikkeling van nieuwe PHOLED-schermen voor smartphones door. Deze schermen met blauwe fosforescerende materialen gebruiken veel minder energie, waardoor je telefoon een veel langere batterijduur kan krijgen.

Ondanks technische problemen wil Samsung schermen met blauwe PHOLED's inzetten in smartphones, meldt de Zuid-Koreaanse nieuwssite The Elec. Telefoons gebruiken door de techniek veel minder energie, waardoor je batterij minder snel leeg moet raken. Dat is mogelijk door de toevoeging van blauwe fosforescerende materialen.

OLED-schermen hebben momenteel rode en groene fosforescerende subpixels met een lichtrendement van 100 procent, terwijl de blauwe diodes met fluorescerende materialen niet verder komen dan een kwart. Bij fosforescentie blijft een stof na te zijn belicht nog een poos nalichten, terwijl bij fluorescentie een stof korter zijn licht uitzendt.

Levensduur is groot probleem

Het blauwe fosforescerende materiaal kan een grote positieve impact op het stroomgebruik hebben. Er is alleen één groot probleem, waarvoor al jaren een oplossing wordt gezocht: de gemiddelde levensduur van de blauwe PHOLED's is nog veel korter dan die van de rode en groene.

Pas als de levensduur voldoende is, kan Samsung de technologie in consumentenproducten gebruiken. Onderzoekers van de Zuid-Koreaanse fabrikant maakten vorig jaar in een researchpaper al melding van een forse verbetering in de levensduur van blauwe PHOLED's. Het gaat dus de goede kant op.

Wanneer zit dit in je smartphone?

Samsung was zelfs van plan om de blauwe PHOLED-panelen al te gebruiken in zijn nieuwe vouwtelefoons van 2024: de Galaxy Z Fold 6 en Flip 6. Maar dat haalt het bedrijf niet. Er moeten nog wat hindernissen genomen worden voordat de displaytechniek echt op de markt komt.  

Samsung gaat ondanks de problemen door met de ontwikkeling, omdat het over een paar jaar de eerste in de branche wil zijn met deze nieuwe schermen. Volgens The Elec kun je de PHOLED-schermen vanaf 2025 of 2026 in nieuwe Samsung-smartphones verwachten.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of meld je aan voor onze nieuwsbrief.