©Universal Pictures

Netflix gaf 55 miljoen aan scifi-serie, regisseur kocht er auto's en crypto van

Netflix gaf 55 miljoen aan scifi-serie, regisseur kocht er auto's en crypto van

24-11-2023 11:22

Netflix heeft regisseur Carl Erik Rinsch tientallen miljoenen gegeven voor het maken van een nieuwe science-fiction-serie. De regisseur stak het geld in eigen zak, en maakt het op aan aandelen, crypto en auto's.

Filmmaker Rinsch, die met de flop 47 Ronin uit 2013 slechts één film op zijn naam heeft staan, wist kennelijk toch genoeg vertrouwen bij Netflix te wekken. Dat gebeurde in 2018, tijdens de gouden tijden van de streamingdiensten: het kon niet op, de vraag naar nieuwe series was enorm en er werden miljarden uitgegeven aan nieuwe producties.

Rinsch kreeg door een biedingenstrijd tussen Netflix en Amazon uiteindelijk een budget van 44,3 miljoen dollar voor zijn serie Conquest. Maar anderhalf jaar later, in maart 2020, zei Rinsch meer geld nodig te hebben. En dus boekte Netflix nog eens 11 miljoen dollar over. Een fraaie 55 miljoen dollar in totaal al dus, meldt The New York Times.

Regisseur ging ermee vandoor

Lang niet al die 55 miljoen werden door Rinsch en zijn productiebedrijf in de serie gestoken. Zeker 10,5 miljoen dollar werden door Rinsch gebruikt om op de aandelenmarkt te gokken in de hoop daar beter uit te komen. Dat lukte niet: hij verloor er 5,9 miljoen dollar van het geld mee.

Rinsch liet zich niet kisten, en besloot op cryptocurrency te gokken. Met succes: van 4 miljoen inleg wist de regisseur bijna 27 miljoen dollar te maken. Dat geld is Rinsch lekker gaan besteden: dure auto's zoals een Ferrari en vijf Rolls-Royces, designerkleding, horloges, meubels – het kon niet op. Ondertussen bleek Rinsch ook te vallen voor allerlei complottheorieën, en dacht hij het overdrachtsmechanisme van COVID-19 te hebben gevonden, en zou hij blikseminslagen kunnen voorspellen.

Netflix heeft nog niks gezien

En die serie? Netflix moet de eerste aflevering nog altijd krijgen van Rinsch, en dus is er een arbitragezaak aangespannen. Netflix eist daarbij zijn geld of resultaat, terwijl Rinsch het juist omdraait. Hij eist nog eens 14 miljoen dollar van Netflix, voor de geleden schade.

Er zijn wel daadwerkelijk opnames geweest voor de tv-serie, onder meer in Brazilië en Hongarije. Daar zou Rinsch zich hebben misdragen, door nachten door te halen en vervolgens zijn cast en crew af te snauwen. De zaak wordt nu door de rechter beoordeeld, een uitspraak wordt binnenkort verwacht.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.