© B2U

Dit bedrijf geeft afgedankte EV-accu's op slimme wijze een tweede leven

Dit bedrijf geeft afgedankte EV-accu's op slimme wijze een tweede leven

25-11-2023 16:26 Laatste update: 28-11-2023 18:39

Het Amerikaanse bedrijf B2U Storage Solutions heeft een apart plan voor oude accu's van elektrische auto’s. Het wil ze gebruiken om hernieuwbare energie gegenereerd met zonnepanelen op te slaan.

Zonnepanelen en windmolens produceren niet altijd evenveel elektriciteit. Voor zonne-energie helpt het nogal als de zon schijnt. Om de fluctuaties op te vangen en te verzekeren dat er altijd genoeg is, moet tijdens periodes waarin veel geproduceerd wordt energie worden opgeslagen. Talloze bedrijven gebruiken accu’s om energie-overschotten op te slaan. Een daarvan is B2U Storage Solutions uit Californië. Het heeft momenteel twee locaties, waar in totaal zo'n 1900 accu’s gebruikt worden om zonne-energie op te slaan. 

Auto's

Wat het bedrijf uniek maakt, is dat al die accu's gerecycled zijn uit elektrische auto's. Meer bepaald gaat het om accu’s uit Honda Clarity- en Nissan Leaf-modellen. Op de eerste site, die sinds 2020 operationeel is, zijn er zo’n 1300 accu’s die genoeg energie kunnen opslaan om zo’n 9500 huishoudens van stroom te voorzien. Sinds kort is ook een tweede site operationeel, met zo’n 600 accu’s die worden opgeladen met zo’n 1,5 megawatt aan zonnepanelen.

Met zijn faciliteiten wil het bedrijf aantonen dat EV-accu’s nog een tweede leven kunnen hebben, voordat ze gerecycled worden. Accu’s van EV’s worden meestal vervangen wanneer ze nog 70 procent of meer van hun capaciteit hebben. Op dat punt zijn ze niet meer efficiënt genoeg om elektrische auto’s aan te drijven, maar kunnen ze wel nog genoeg energie opslaan voor gridopslag. 

Veel EV-accu's geschikt

Hiermee slaat het bedrijf twee vliegen in één klap. Accu’s zijn zeer grondstof-intensief om te produceren. De ontginning van de zware metalen die daarvoor nodig zijn, is behoorlijk vervuilend. Ook is het simpelweg goedkoper om accu’s te recyclen in plaats van nieuwe te gebruiken.

Uit de studie, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat B2U niet alleen staat in deze gedachte. Ongeveer driekwart van alle oude elektrische voertuigaccu's zou geschikt zijn voor energieopslag. Freeman Hall, de CEO van B2U, stelt in een interview met Wired dat er alleen al in de Verenigde Staten ongeveer 3 gigawattuur aan oude accu's beschikbaar is voor gebruik, en hij voorspelt dat deze hoeveelheid elke twee jaar gaat verdubbelen.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.