© Frankieleon/CC

Printerinkt is nu duurder dan Dom Perignon en 18 jaar oude whisky

Printerinkt is nu duurder dan Dom Perignon en 18 jaar oude whisky

26-11-2023 20:28

Uit een onderzoek van de Britse consumentenorganisatie Which? blijkt dat printerinkt inmiddels duurder is dan veel luxeproducten, zoals champagne van Dom Perignon, luxe parfum of 18 jaar oude whisky. Maar hoe zit het in Nederland?

In het onderzoek vergelijkt Which? de prijs van printerinkt met die van een aantal luxeproducten. Zo vergelijkt de organisatie een set XXL-cartridges voor de populaire Pixma TS6350-printer van Canon. In het VK kosten die 86,49 pond, omgerekend net geen 100 euro. Ook in Nederland tel je voor dezelfde set 96,99 euro neer. 

De set bevat 11,7 milliliter inkt per kleur. Omgerekend betaal je in Nederland dus net iets meer dan 2 euro per milliliter. In het onderzoek van Which? wordt deze prijs vergeleken met die van Dom Perignon uit 2013, 18 jaar oude whisky van Macallan en J’adore, een parfum van luxemerk Dior. Als je de prijzen in Nederland bekijkt, kan je dezelfde conclusie trekken.

De Dom Perignon kost in Nederland 29,3 cent per milliliter. Voor de whisky, die 410 euro per fles kost, betaal je omgerekend 59 cent per milliliter. Alleen de parfum evenaart de prijs van printerinkt (2,03 euro per milliliter), maar enkel wanneer je het kleinste flesje van 30 milliliter koopt. Die prijs daalt naar net geen 1 euro wanneer je een flesje van 150 milliliter aanschaft. 

Inktcartridges zelf bijvullen

Which? raadt consumenten aan om over te stappen op inkt van andere producenten om geld te besparen. Volgens de organisatie is die drie keer zo goedkoop als inkt van Canon. 

Enkele maanden terug maakte ook de YouTuber FStoppers een filmpje over de hoge prijs van printerinkt. Zijn oplossing: koop gewoon zelf flesjes printerinkt, boor gaatjes in een leeg patroon en vul het weer op. Volgens de YouTuber is dat tot maar liefst honderd keer goedkoper.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en onze nieuwsbrief.