© The Clueless

Dit AI-model verdient meer dan jij

Dit AI-model verdient meer dan jij

26 november 2023 om 19:24

Aitana is een fitness-influencer met 140.000 volgers op Instagram. Maar de bloedmooie vrouw bestaat niet echt. Toch verdient ze meer dan de meeste mensen.

Het model werd met behulp van AI gegenereerd door Rubén Cruz, eigenaar van The Clueless, een Spaans design-bureau. Cruz en zijn team kwamen op het idee nadat influencers waar zij mee samenwerkten vaak niet of te laat opdaagden voor projecten, waardoor het bedrijf geld misliep. 

'Menselijk overkomen'

Aitana, met haar roze haar, afgetrainde lichaam en typisch mannelijke hobby's zoals games, bleek al snel populair. Sinds haar eerste Instagram-post in juli heeft ze 139.000 volgers weten te verzamelen. Het profiel levert The Clueless maandelijks tussen 4000 en 12.000 euro op. Elke reclame die ze post, kost iets meer dan 1000 euro, vertelde Cruz aan Euronews.

The Clueless gaf Aitana ook een persoonlijkheid, zodat ze zo menselijk mogelijk overkomt. Behalve posts op Instagram plaatst ze ook dagelijks stories. Op zondag liet ze aan haar volgers enkele foto’s van Barcelona zien, alsook een story waarop ze vertelt dat ze net was gaan lopen.

Niet iedereen heeft het door

Uit veel reacties op Instagram blijkt dat een aantal mensen, vooral mannelijke fans, niet doorhebben dat Aitana niet echt bestaat. Oftewel: ze zijn dus echt clueless. Volgens Cruz krijgt het profiel regelmatig privéberichten, soms zelfs van bekende personen. "Op een dag stuurde een bekende Latijns-Amerikaanse acteur een sms om haar mee uit te vragen. Deze acteur heeft ongeveer 5 miljoen volgers en sommigen van ons team keken als kind naar zijn tv-serie”, zei Cruz aan Euronews.

Nochtans maakt het bedrijf meteen duidelijk dat Aitana door AI gemaakt is aan de top van de Instagrampagina

'Geen mensen met ego's nodig'

Het grote succes van Aitana heeft er in ieder geval voor gezorgd dat het bedrijf zijn businessmodel volledig overhoop heeft gegooid. "We deden het zodat we beter konden leven en niet afhankelijk waren van andere mensen die ego's hebben, die manisch zijn, of die gewoon veel geld willen verdienen door te poseren”, zei Cruz.

Intussen heeft The Clueless al een tweede AI-model gemaakt. Dit zusje van Aitana, Maia, heeft tot nu toe zo’n 6000 volgers kunnen verzamelen. Volgens Cruz is er steeds meer vraag van bedrijven naar AI-influencers.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.