©Creative Commons

Musk in gesprek met premier en president Israël vanwege antisemitisme op X

Musk in gesprek met premier en president Israël vanwege antisemitisme op X

27-11-2023 12:26

Terwijl grote bedrijven afhaken op X vanwege het antisemitisme en zelfs wereldleiders zich tegen Musk keren, gaat de miljardair in gesprek met de president en premier van Israël.

Anderhalve week geleden begonnen de eerste bedrijven af te haken op X, omdat zij niet langer willen adverteren naast antisemitisme, white power en andere aanstootgevende berichten. Niet lang daarna volgde ook grote adverteerder Apple, en ook Nederlandse bedrijven als Bol hebben er geen zin meer in op X. Het Witte Huis veroordeelde het antisemitisme op het platform van Musk al en ook de Britse premier Rishi Sunak noemt het antisemitisme op X van onder meer Musk nu 'afschuwelijk'.

Musk zal de problemen op zijn platform bespreken met de president van Israël, Isaac Herzog. Later vandaag ontmoet Musk de president en enkele Israëliërs wiens familie is ontvoerd door Hamas. "Tijdens de ontmoeting zal de president noodzaak benadrukken om actie te ondernemen om het toenemende antisemitisme online te bestrijden", aldus het kantoor van president Herzog, meldt The Guardian.

Netanyahu drong onlangs al aan

De miljardair heeft zelf nog niks gezegd over de aanstaande vergadering, die samenvalt met een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Volgens het Israëlische Channel 12 zal Musk ook met premier Benjamin Netanyahu spreken. Nog in september, voor de strijd in de Gazastrook losbarstte en online antisemitisme verder toenam, vroeg Netanyahu al aan Musk om de 'balans tussen vrijheid van meningsuiting en de bestrijding van haatdragende taal' te bewaren.

Eerder deze maand haalde Musk zich veel kritiek op de hals door in te stemmen met een zeer omstreden bericht op X. De plaatser van dat bericht beweerde ten onrechte dat de Joodse gemeenschap achter een complot zou zitten om de haat naar witte mensen op te stoken. Dat historisch terugkerende spookverhaal werd vervolgens dus onder meer door de Amerikaanse president Biden veroordeeld, en was voor bedrijven een aanleiding om hun reclame terug te trekken.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.