©Unsplash

EU verpest Cyber Monday voor Amazon: overname maker Roomba gaat mogelijk niet door

EU verpest Cyber Monday voor Amazon: overname maker Roomba gaat mogelijk niet door

27-11-2023 21:06 Laatste update: 21:19

De overname van iRobot, de fabrikant van de bekende Roomba-robotstofzuigers, door Amazon is onzeker geworden. De Europese Commissie eist dat de bedrijven meerdere problemen oplossen om te voorkomen dat de concurrentie wordt beperkt, anders mag de deal niet doorgaan. 

De overname van iRobot door Amazon voor ruim 1,3 miljard euro werd in augustus 2022 al aangekondigd, maar kwam daarna onder vuur te liggen. Er zijn zorgen dat de deal nadelig uitpakt voor de concurrentie op de markt van robotstofzuigers.

De concurrentiewaakhond van de EU heeft vandaag na een uitgebreid onderzoek een aantal bezwaren bekendgemaakt. De Europese Commissie is onder andere bezorgd over de macht die Amazon krijgt, waardoor concurrenten wellicht buitenspel worden gezet.

Eerst maatregelen doorvoeren

Amazon en iRobot moeten van Brussel een reeks maatregelen nemen om de overname alsnog door te laten gaan, meldt Bloomberg. Maar om wat voor maatregelen het gaat, is niet naar buiten gebracht. De bekendmaking werd gedaan op Cyber Monday, de maandag na het kortingsfestijn Black Friday, een van de drukste periodes van het jaar voor de webwinkelreus.

De Europese Commissie keek bij zijn onderzoek naar interne documenten en hield rekening met de standpunten van andere fabrikanten van robotstofzuigers en smart home-apparaten.  

Robotstofzuigers en dweilrobots

Amazon wil iRobot overnemen om zijn aanbod van smart home-apparaten uit te breiden. Roomba is een van de bekendste merken voor robotstofzuigers. Daarnaast maakt iRobot ook dweilrobots onder de merknaam Braava.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.