©iRobot

irobot roomba j9+ plus robotstofzuiger robotdweil

Nieuwste Roomba's stofzuigen, dweilen en beginnen zelf bij de vieste kamer

11 september 2023 om 12:26
Laatste update: 13 september 2023 om 08:49

De nieuwste generatie Roomba-robotstofzuiger van iRobot kan naast stofzuigen ook dweilen, zijn eigen dweil bijvullen en de meest vieze kamers herkenen.

Vroege robotstofzuigers waren ontzettend dom, laten we eerlijk zijn. Ze botsten overal tegenaan, kwamen klem te zitten onder de bank en reden 10 keer straal langs de meest stoffige plek. Inmiddels zijn te stukken slimmer. De iRobot Roomba Combo j9+ belooft echter weer een sprong in de weg naar slimmere robots. Dat doet de robot met de functies Dirt Detective en SmartScrub.

De Dirt Detective is een zelflerend systeem dat bijhoudt welke ruimte en plekken in je huis het viest zijn. Die plekken worden als eerste schoongemaakt, en vaker bezocht. Dat grondig schoonmaken gebeurt bij de dweil-versie van de iRobot j9-lijn met de nieuwe SmartScrub-functie. Daarbij klapt de robot een dweiltje uit, en rijdt vervolgens een aantal keer heen en weer over een vieze plek: net zoals je zelf zou dweilen.

Zelf bijvullen en schoonmaken

De SmartScrub-functie wordt niet op elke vlek toegepast, maar via de Dirt Detective-functie alleen op plekken waar dat blijkbaar nodig is. Je kan via de app ook zelf aangeven dat je bepaalde plekken grondiger wil laten schrobben.

Als het water van de dweil op is, kan de stofzuig/dweilrobot zichzelf bijvullen via een reservoir in het oplaadstation. Dat reservoir is goed voor 30 dagen dweilen, en heeft een vuilopslag die voldoende moet zijn voor 60 dagen vuilopslag. Van de app krijgen gebruikers een melding als het station aandacht nodig heeft, maar over het algemeen zou je weinig omkijken moeten hebben naar de robot. Het laadstation is bovendien ontworpen als bijzettafeltje, zodat het niet opvalt en je er dingen op kan zetten.

Vieze dingen ontwijken

De iRobot-stofzuigers herkennen al langer dierenpoep, zodat de robots geen bruine strepen over de vloer trekken. Ook bijvoorbeeld snoeren worden ontweken, zodat de robot je laptop niet van tafel trekt. De dweil op de de dweilende variant wordt na gebruik steeds ingeklapt bovenop het apparaat, zodat er geen water komt waar je geen water wil.

De iRobot Roomba Combo j9+ kost 1399 euro, de Roomba j9+ zonder dweil kost 999 euro. De nieuwe Dirt Detective-functie komt ook naar oudere modellen van iRobot.

Lees meer smart home-nieuws.