Overname Roomba-maker door Amazon onder vuur: waakhond VS doet onderzoek

Een dweilrobot van Roomba

Robotstofzuigers

Overname Roomba-maker door Amazon onder vuur: waakhond VS doet onderzoek

05-09-2022 06:41 Laatste update: 06:40

De Amerikaanse toezichthouder FTC is een onderzoek begonnen naar de overname van iRobot, de bekende fabrikant van robotstofzuigers, door de webwinkelreus Amazon.

De overname van iRobot door Amazon voor ruim 1,7 miljard euro werd begin augustus aangekondigd. Fabrikant iRobot is vooral bekend om zijn robotstofzuigers en dweilrobots van het merk Roomba, waarvan het ruim 30 miljoen exemplaren heeft verkocht.

De toezichthouder FTC gaat nu onderzoeken of de overname mogelijk de concurrentie belemmert. Ook onderzoekt de instantie of Amazons marktaandeel door de deal op illegale wijze wordt uitgebreid. De FTC bekijkt daarbij welke gevolgen de overname heeft voor de smart home-markt, waar Amazon al een groot aandeel heeft met zijn spraakassistent Alexa en zijn Ring-beveiligingscamera's.

Stofzuiger brengt huis in kaart

Een van de zorgen waar de FTC zich op richt gaat over de nieuwe gegevens over consumenten die de Roomba-stofzuigers kunnen genereren. Die kunnen Amazon een oneerlijk voordeel geven ten opzichte van andere webwinkels.

Als een consument bijvoorbeeld een bank wil kopen, kan Amazon de gedetailleerde kaarten van de woonkamer gebruiken die de robotstofzuiger maakt om zo betere aanbevelingen te geven.

Huishoudrobot

Amazon heeft zijn plannen met iRobot nog niet toegelicht. Het bedrijf produceert zelf ook allerlei soorten robots. Zo kwam het onlangs met de de huisrobot Astro, een rijdende robot met een scherm en camera's die in het huis bewaakt en voorwerpen kan vervoeren. De eerste versie van Astro werd matig ontvangen.