Meta krijgt weer grote privacyboete in EU: 390 miljoen euro
Privacywet geschonden

Meta krijgt weer grote privacyboete in EU: 390 miljoen euro

04-01-2023 17:19 Laatste update: 05-01-2023 11:41

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, krijgt opnieuw een grote boete vanwege overtreding van de Europese privacywet. Het bedrijf moet van de Ierse toezichthouder in totaal 390 miljoen euro betalen.

Dat maakte de Ierse privacytoezichthouder Data Privacy Commissioner (DPC) vandaag bekend. Het socialmedia-bedrijf schond de privacywet vanwege de manier waarop het gegevens voor gepersonaliseerde advertenties gebruikte.

De boete valt flink hoger uit dan de DPC in eerste instantie voorstelde. De Ierse toezichthouder wilde Meta eerst een bedrag van tussen de 28 en 36 miljoen euro laten betalen. Na kanttekeningen van het Europees Comité voor gegevensbescherming (EDPB) werd de boete ruim tien keer zo hoog. Het EDPB moet ervoor zorgen dat Europese privacyregels in de hele EU op dezelfde manier worden beoordeeld.

Meta heeft drie maanden de tijd om ervoor te zorgen dat de verwerking van gegevens aan de EU-regels voldoet.

Privacy-activist

Aanleiding voor de zaak was onder meer een klacht van de Oostenrijkse privacy-activist Maximilian Schrems over het doorgeven van persoonsgegevens door de Ierse afdeling van Facebook aan het moederbedrijf in de VS. Volgens hem zouden gebruikers de keuze moeten krijgen of het bedrijf hun gegevens wel of niet mag gebruiken voor reclamedoeleinden, in plaats van dat hun gevraagd wordt om akkoord te gaan met een lijst algemene voorwaarden.

In december werd al duidelijk dat Meta binnenkort alleen nog maar gepersonaliseerde advertenties zou mogen tonen als gebruikers toestemming hebben gegeven voor het gebruik van hun data. Vervolgens daalde de beurswaarde van het bedrijf hard, omdat Meta hierdoor minder aan advertenties kan verdienen. 

In beroep

Meta is het 'zeer oneens' met de bevindingen van de DPC en gaat in beroep. "Deze beslissingen voorkomen gerichte of gepersonaliseerde advertenties op ons platform niet. De besluiten hebben alleen betrekking op welke rechtsgrondslag Meta hanteert bij het aanbieden van bepaalde advertenties", aldus het bedrijf in een reactie.

1,3 miljard aan boetes

Meta kreeg al vaker grote privacyboetes in Ierland. Zo legde de DPC in september Meta-dochter Instagram nog een boete op van 405 miljoen euro en in november was al sprake van een boete van 265 miljoen euro voor Meta. Het totaalbedrag aan boetes komt uit op zo'n 1,3 miljard euro.

Volgens de Europese privacywet AVG kunnen bedrijven worden onderzocht door de privacywaakhond van het land waar zij hun Europese hoofdkantoor hebben. De Ierse DPC heeft nog elf onderzoeken lopen naar onderdelen van Meta.