©Unsplash

Donderwolken boven Viaplay: gesprekken over schulden en uitstel cijfers

Donderwolken boven Viaplay: gesprekken over schulden en uitstel cijfers

29 november om 10:03
Laatste update: 29 november om 10:42

Viaplay zou vandaag eigenlijk zijn kwartaalcijfers bekend maken. Daarbij zijn vooral het aantal abonnees een boeiend getal, maar we moeten langer wachten: de cijfers zijn opnieuw uitgesteld.

Eerder deze week werd al bekend dat Viaplay-gebruikers hun abonnement massaal proberen op te zeggen, nu het Formule 1-seizoen afgelopen is. Op zichzelf al een lastige situatie voor Viaplay, want voor het bedrijf zou het veel overzichtelijker zijn als iedereen gewoon bleef hangen. Bovendien gaat het financieel sowieso al niet lekker bij het bedrijf.

Vandaag zouden de nieuwste kwartaalcijfers naar buiten worden gebracht. Dat vinden we bij Bright vooral boeiend vanwege de kijkcijfers: aantallen abonnees en of daar groei in zit. Eigenlijk zouden de cijfers al lang bekend zijn geweest: het derde kwartaal eindigde immers al met september. Viaplay zou de cijfers eigenlijk op 24 oktober melden, dat werd uitgesteld naar vandaag. Maar ook nu wil Viaplay niet en dus wordt het verschoven naar morgenavond, meldt het bedrijf.

Er moet geld bij

Om Viaplay boven water te houden, moet er geld bij. 'Herkapitalisatie' heet dat dan, maar het betekent gewoon dat er momenteel structureel te weinig geld binnen komt. En dus voert Viaplay gesprekken met 'de grootste aandeelhouders, schuldeisers en andere investeerders'.

Kennelijk heeft Viaplay wel vertrouwen in een snelle afronding van die gesprekken, omdat de cijfers alsnog voor morgen worden beloofd. Vorig kwartaal draaide de sport-streamer een verlies van 6,5 miljoen euro, voor dit hele jaar wordt een verlies van tussen 74 en 91 miljoen euro verwacht. In Nederland zou binnenkort echter winst gedraaid moeten worden, zei het bedrijf in de zomer.