Brildragende schooljongen vraagt Apple om nerdemoji te veranderen

Brildragende schooljongen vraagt Apple om nerdemoji te veranderen

30-11-2023 13:24

Een 10-jarige jongen uit het Verenigd Koninkrijk vraagt Apple via een petitie om de "beledigende" nerdemoji te veranderen.

Teddy uit Oxfordshire vindt dat de nerdemoji een verkeerd beeld geeft van brildragers. Op iPhones heeft de emoji naast een dikke bril ook twee prominente voortanden. "We willen dit veranderen, want Apple maakt het verschrikkelijk voor mensen die brillen dragen", vertelt Teddy tegenover de BBC.

De jongen werd door zijn juf gemotiveerd om een petitie te starten. "Hij vecht voor het hetgeen waarin hij gelooft", zegt juf Lisa tegen de BBC. "Hij is er behoorlijk uitgesproken over, maar op een volwassen manier. Ik vind dat dit ondersteund, aangemoedigd en geprezen moet worden."

De petitie werd aanvankelijk alleen in en om de school ingevuld, maar nu vraagt Teddy ook online aandacht voor zijn oproep. De schooljongen heeft zelf een alternatief voor de nerdemoji bedacht: de genie. Deze emoticon draagt naast een bril met een dun montuur ook een glimlach op het gezicht.

Unicode Consortium

Welke emoji je allemaal kunt gebruiken op je apparaat, wordt bepaald door het Unicode Consortium. Platformen mogen vervolgens zelf invulling geven aan het ontwerp van de emoji. De nerdemoji heeft bijvoorbeeld bij Samsung net als bij Apple twee duidelijke voortanden, terwijl WhatsApp kiest voor een brede lach en een scheve bril. Ook bij Google lacht de nerdemoji met de hele mond.