Microsoft zegt het nu echt: Xbox gaat concurrentie aan met App Store en Play Store

Microsoft zegt het nu echt: Xbox gaat concurrentie aan met App Store en Play Store

01-12-2023 14:10

Xbox werkt samen met verschillende partijen om een gamewinkel te starten voor smartphones. Zo wordt Xbox meer en meer een soort uitgever, die verder kijkt dan zijn eigen apparaten.

Koop je een game op een iPhone of Android-toestel, dan ga je nu naar de App Store of Play Store. Microsoft wil graag dat je in de toekomst ook naar de Xbox Store kunt.

In een gesprek met Bloomberg vertelt Phil Spencer van Xbox dat mobiele games belangrijk zijn voor het bedrijf, en dat er met verschillende partners wordt gesproken om altneratieve plekken te creëren waar deze games aangeboden kunnen worden. 

"We praten over keuze en vandaag heb je op je smartphone die keuze niet", stelt Spencer. Het hoofd van Xbox vindt het belangrijk dat Xbox op verschillende soorten apparaten een sterke aanwezigheid heeft, om over tien en twintig jaar nog relevant te zijn.

Alternatieve appwinkels

Waarom nu pas een Xbox-winkel voor smartphonegames? Apple zal in 2024 de mogelijkheid toevoegen om apps van andere app-winkels te downloaden en te installeren. Dat moet van de Europese Commissie. Apple is daar niet blij mee, en waarschuwt dat het toevoegen van deze mogelijkheid iPhones onveiliger maakt.

Wel kunnen alternatieve app-winkels van betrouwbare merken zoals Xbox de mogelijkheden voor iPhone-bezitters vergroten. Microsoft mag bijvoorbeeld nu geen app in de App Store plaatsen voor cloudgaming. Op Android, waar wel altnernatieve app-winkels te vinden zijn, kunnen games gestreamd worden via de Xbox Game Pass-app.

Wanneer de Xbox-winkel voor smartphones verschijnt is nog niet duidelijk, maar Spencer zegt dat het niet nog jaren gaat duren.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.