© Publiekdomein

Dit meer heeft genoeg lithium voor 375 miljoen EV's: geen China meer nodig?

Dit meer heeft genoeg lithium voor 375 miljoen EV's: geen China meer nodig?

02-12-2023 17:13

Het is al langer bekend dat er zich lithium bevindt in de Salton Sea, een meer in de Amerikaanse staat Californië. Maar nu blijkt dat de waardevolle grondstof in veel grotere hoeveelheden voorkomt dan aanvankelijk werd gedacht.

Volgens een nieuw onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Energie bevindt zich genoeg lithium onder het meer om 375 miljoen elektrische voertuigen te bouwen. Dat maakt het meteen een van de grootste afzettingen in de wereld. De grondstof is zeer belangrijk bij de productie van batterijen, al zeker naarmate miljoenen elektrische auto’s gebouwd moeten worden de komende jaren.

Gouverneur van Californië Gavin Newsom noemt het meer zelfs het 'Saoedi-Arabië voor lithium'. De grondstof zou de VS volledig onafhankelijk kunnen maken op vlak van lithium. Momenteel moet het grote hoeveelheden van de grondstof importeren, voornamelijk uit China en andere Aziatische landen

Maar net daar wringt de schoen. De VS en China zijn verwikkeld in een handelsoorlog die de laatste jaren steeds intensiever wordt. Een grote afhankelijkheid van China om een energietransitie te verwezenlijken die als cruciaal wordt beschouwd, is daardoor niet het beste idee.

Combinatie met energiewinning

Een lithiumbron ontdekken is één ding, de grondstof ontginnen een ander. Een paar bedrijven wagen zich eraan, waaronder Berkshire Hathaway Energy, een dochteronderneming van het gelijknamige bedrijf van de legendarische belegger Warren Buffett. Berkshire krijgt daarvoor een subsidie van 6 miljoen dollar van de staat Californië.

Het is de bedoeling om de winning van lithium op een zo groen mogelijke manier te laten gebeuren. Een van de grootste kritiekpunten voor de accu-industrie is namelijk dat grondstoffen op een milieu-onvriendelijke manier worden ontgonnen. Bij de ontginning moet tegelijkertijd ook geothermische energie worden gewonnen, iets dat nu al gebeurt bij de Salton Sea. 

Niet gemakkelijk

Toch zal het niet gemakkelijk zijn om de bron aan te boren. Tot nu toe is nog geen enkel bedrijf erin geslaagd om lithium te ontginnen bij de Salton Sea. De grondstof moet immers gescheiden worden van het ondergrondse water. Dat is niet alleen technisch ingewikkeld, maar zorgt er ook voor dat apparatuur snel roest. 

Lees meer nieuws over elektrische auto's.