©Bright

Jeep Avenger: elektrisch schatje met overkomelijke nadelen

Jeep Avenger: elektrisch schatje met overkomelijke nadelen

4 december 2023 om 17:40
Laatste update: 4 december 2023 om 19:06

Deze maand rijdt onze automan Rutger in de Auto van het jaar 2023, de volledig elektrische Jeep Avenger. Deze week het afscheid: huilen of opgeruimd staat netjes?

Vanaf het moment dat de Jeep Avenger gepresenteerd werd, had ik een zwak voor de auto. Kleine Jeeps vind ik altijd leuk. De Renegade was destijds ook één van mijn favoriete auto’s uit de stal van Fiat Chrysler. Van tevoren wist ik dat de Jeep in ieder geval één belangrijk nadeel en één belangrijk voordeel zou hebben: een 50 kWh-accu en een prijs van onder de 40.000 euro.

Voor de duidelijkheid: die prijs is dus het voordeel – die accu het nadeel. 50 kWh was voor alle ritjes die wij deze maand deden genoeg. Op drie na. Van Winsum naar Amsterdam na 19:00 ’s avonds met 130 km/h was de achilleshiel van de sympathieke SUV. Daar hoef je hem zeker niet voor te laten staan, maar het is iets om rekening mee te houden. Vijf minuten laden was meer dan genoeg om thuis te komen, dus een groot offer was het niet.

Kleiner dan je denkt, met een knipper-beat

Maar er is een tweede offer. De Jeep oogt vanwege zijn belijning als een flinke chunky auto op de foto. Maar in werkelijkheid is hij een stukje kleiner dan bijvoorbeeld de Kia Niro EV. Dat merk je in de bagageruimte, maar ook op de achterbank. Met twee mensen van 1 meter 80 zit dat aan de krappe kant.

Het derde offer dat je moet maken om met de hippe Jeep op pad te kunnen is dat het knipperlicht het geluid maakt van een hiphopbeat. Dat is eerst geinig, maar dan hoor je het een halve minuut voorgesorteerd voor een afslag dwars door het gevoelig gezongen In darkness let me Dwell en je bent genezen van dit “geintje”. Op het moment is het onmogelijk om daar iets aan te doen, behalve geen richting meer aangeven. Ik bid en smeek tot de mensen van Jeep om de mogelijkheid te geven dat geluidje met een software update aan te passen. Please! I beg you!

Want na al dat gezeur: wat blijft er over? Een heerlijk, sympathiek ogend, comfortabel rijdend karretje met een fris interieur en exterieur. Het infotainmentsysteem is oké, de rijhulpsystemen zijn prima. Het scherm is van hoge kwaliteit, de stoelen zitten goed. In deze prijsklasse zou de Jeep Avenger ondanks de kleine offers zeker op mijn shortlist staan.

Kijk ook Rutgers video over de Jeep Avenger.

Rutger test elke maand voor Bright een nieuwe elektrische auto. Volg zijn updates in de Duurtest.