©AddyVisuals

Windows 12 komt eraan - wat gaat er veranderen?

Windows 12 komt eraan - wat gaat er veranderen?

04-12-2023 23:10

Microsoft zou Windows 12 komende zomer al willen uitbrengen, wat vroeger is dan verwacht. Met het nieuwe systeem wil de softwarereus zijn AI-offensief verder opvoeren. Windows 12 luidt ook het tijdperk van de AI-pc in. Waarom zijn pc-fabrikanten daar enthousiast over?

Windows 12 gaat voor een flink deel draaien om kunstmatige intelligentie. Mede dankzij Microsofts nauwe samenwerking met OpenAI, moet AI nog verder in het systeem worden geïntegreerd. 

Onlangs liet Microsoft al weten Windows te gaan ondersteunen op het iPhone-systeem iOS met een Windows-app, door gebruikers Windows naar hun mobiele apparaat te 'streamen'. Daarvoor komt de rekenkracht bij Microsoft vandaan. Maar de nieuwe geruchten over Windows 12 suggereren het omgekeerde: krachtige laptops en desktop-pc's die zijn uitgerust met capaciteiten die op maat zijn gemaakt om AI-toepassingen lokaal uit te voeren, in plaats van in de cloud.

Microsoft zou Windows 12 in juni 2024 willen uitbrengen, meldt de Taiwanese krant Commercial Times op basis van pc-fabrikanten. Voor de computerbedrijven wordt de nieuwe Windows-versie erg belangrijk, omdat het de pc-verkoop een impuls kan geven. Met de komst van Windows 12 zullen er ook steeds meer zogeheten AI-pc's op de markt komen.

AI-pc's met snellere chips

De grote Taiwanese computerfabrikanten, zoals Acer, Quanta, MSI en Gigabyte, hebben eind vorige week op een congres alvast hun enthousiasme geuit. Voor hen is het namelijk een uitgelezen kans om de laptopmarkt nieuw leven in te blazen. Ook andere fabrikanten blijven niet stil zitten, waardoor verwacht wordt dat de hele pc-industrie zal meeveranderen. 

Uiteindelijk kan het zelfs zover komen dat je als consument een krachtige AI-computer zal moeten kopen als je alle mogelijkheden van Windows 12 ten volle wilt benutten. Deze AI-pc's zouden gebruik maken van de nieuwe Meteor Lake-chips van Intel. Daarnaast zou Microsoft blijkbaar bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen CPU, die nog beter aan de eigen eisen zou voldoen.

Microsoft heeft haast

De lanceerdatum van juni 2024 voor Windows 12 is sneller dan werd voorspeld. Microsoft versnelt mogelijk de inspanningen om zijn voorsprong op AI-gebied te behouden en voorop te blijven in de race om AI-computers.

Concurrent Apple wil komend jaar ook een inhaalslag met AI maken.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal en ontvang onze nieuwsbrief.