Sam Altman werkt toch niet bij Microsoft, probeert terug bij OpenAI te komen

©OpenAI

Sam Altman werkt toch niet bij Microsoft, probeert terug bij OpenAI te komen
21 november 2023 om 11:14
Laatste update: 21 november 2023 om 11:23

Het drama rond de leiding van ChatGPT-maker OpenAI is nog niet voorbij. Voormalig topman Altman werkt toch niet voor Microsoft, het OpenAI-personeel wil hem terug en dat wil hij zelf ook. Wat speelt daar?

Het blijft snel gaan. Vrijdag werd Altman weggestuurd door de bestuursraad van OpenAI. Toen was onduidelijk waarom, inmiddels is bekend dat Altman de AI simpel gezegd sneller wilde ontwikkelen dan de bestuursraad verstandig vindt – al blijven details onduidelijk. Maar Altman werd dus weggestuurd, en daarna claimde Microsoft dat hij daar nu werkte voor hun eigen AI-onderzoeksteam.

Maar wacht even, want er is weer veel gebeurd. Altman zou toch nog een poging willen wagen om weer ceo van OpenAI te worden, zeggen bronnen tegen The Verge. Bovendien hebben inmiddels bijna alle medewerkers van OpenAI een brief ondertekend waarin zij eisen dat de bestuursraad zelf opstapt. Ze dreigen daarbij met een overstap naar Microsoft, dat wel plek zegt te hebben voor de AI-talenten.

Bestuurslid heeft nu grote spijt

Zelfs enkele leden van die bestuursraad hebben de brief getekend, waaronder Ilya Sutskever: hoofdwetenschapper van OpenAI. Sutskever betuigde al grote spijt te hebben van het ontslag van Altman. Als de omslag van Sutskever gevolgd wordt door nog twee van de drie overgebleven anti-Altman-raadsleden, dan zou het zomaar kunnen dat Altman terugkomt.

De niet-topman schrijft op X: "We gaan allemaal samenwerken op de een of andere manier, en ik ben zo enthousiast. Eén team, één missie", aldus Altman. Ook schrijft hij dat het voortbestaan van OpenAI voor zowel hem als Microsoft-topman Nadella het belangrijkst is. Nadella heeft op zijn beurt toegegeven dat hij eigenlijk ook niet weet of Altman nu voor Microsoft werkt of niet.

'Tikkende tijdbom'

Toch blijft het de vraag of OpenAI in de huidige vorm, met de huidige structuur verder kan. De breuk tussen het bestuur en Altman kwam voort uit die structuur. OpenAI is namelijk een nonprofit, met een duidelijk doel: het verstandig, doordacht ontwikkelen van AI. En dat doel komt in het gedrang als een beursgenoteerde reus als Microsoft vraagt om gas te geven. Analist Ben Thompson noemt dat model een tikkende tijdbom. Het doel van zowel Altman als Nadella lijkt nu om OpenAI toch door te starten, maar dan met een stabielere basis.