Ex-werknemer Tesla: deze technologie is te onveilig voor op de weg

Ex-werknemer Tesla: deze technologie is te onveilig voor op de weg
5 december 2023 om 16:24
Laatste update: 5 december 2023 om 16:35

In een gesprek met de BBC vertelt een ex-medewerker van Tesla dat de technologie achter Autopilot te onveilig is voor op de weg.

"Ik denk niet dat hardware en de software er klaar voor zijn", vertelt Lukasz Krupski in het interview. "Dat gaat ons allemaal aan, omdat we in essentie experimenten zijn op de publieke weg. Zelfs als je geen Tesla hebt, lopen je kinderen nog steeds op de stoep."

Krupski zegt bewijs gevonden te hebben dat de technologie achter Autopilot niet aan de juiste veiligheidseisen voldoet. Ook stelt de klokkenluider dat Tesla-medewerkers aan hem hebben verteld dat voertuigen willekeurig remmen in reactie op niet bestaande obstakels.

Krupski heeft een half jaar geleden 100GB aan interne data gedeelt met verschillende gegevensbeschermingsautoriteiten, waaronder in Nederland. Duitse krant Handelsblatt heeft naar aanleiding van deze data de "Tesla Files" gepubliceerd. Kurpski zegt tegen de BBC dat hij sindsdien slecht slaapt.

Niet zelfrijdend

De Autopilot-functie van Tesla helpt je onder andere met sturen, accelereren, remmen en parkeren. Tesla waarschuwt dat deze functies de auto niet zelfrijdend maakt en de bestuurder altijd actief toezicht moet houden.

De technologie wordt onder andere door de Amerikaanse verkeerstoezichthouder onderzocht, na een reeks ongelukken waarbij Autopilot betrokken was.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.