Neerlands trots: Fairphone 5 krijgt perfecte score van reparatiesite iFixit

©iFixit

Neerlands trots: Fairphone 5 krijgt perfecte score van reparatiesite iFixit
7 december 2023 om 11:25

De Nederlandse Fairphone is en blijft de enige perfect repareerbare telefoon ter wereld. Reparatiesite iFixit geeft ook het nieuwste toestel een 10/10 wat betreft repaarbaarheid, en dat haalt geen enkel ander merk.

De Fairphone 5 verscheen eind augustus en is inmiddels door iFixit onder handen genomen. De site haalt zo'n beetje elke telefoon uit elkaar, een kijkt dan hoe makkelijk je overal bij kan. Veel lijm in een smartphone zorgt voor minpunten, net als de slechte verkrijgbaarheid van vervangende onderdelen.

Onder de streep scoort de Fairphone 5 nu dus een 10/10, net als de Fairphone 2, Fairphone 3 en Fairphone 4. Daarmee verlengt het Nederlandse bedrijf zijn unieke podiumplaats, want geen enkel ander merk komt in de buurt. Zo scoorde de Nokia G22 recentelijk nog een 8, en haalde de iPhone 14 Plus een 7. De meeste recente iPhones en Galaxy-toestellen scoren echter vaak slechts een 3 of 4, door een optelsom van slecht beschikbare onderdelen en een ingewikkeld binnenwerk.

Lof voor lang update-beleid

"Bij iFixit geloven we in technologie die lang meegaat en Fairphone maakt dat geloof waar. De inspanning van Fairphone om een levensduur van 10 jaar te bereiken is niet alleen indrukwekkend, het is ongeëvenaard", aldus Kyle Wiens, medeoprichter en CEO van iFixit. De site prijst ook het update-beleid van Fairphone, dat 5 nieuwe Android-versies en 8 jaar ondersteuning belooft.

"Dit is niet alleen een erkenning van onze inzet voor een lange levensduur en duurzaamheid, maar ook een bewijs van de onvermoeibare inspanningen van ons team", zegt Fairphone-ceo Noud Tillemans. "Consumenten volledig eigenaarschap en controle over hun producten geven, betekent ook dat ze de mogelijkheid krijgen om ze te repareren als dat nodig is."

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.