Musks SpaceX is nu meer waard dan Disney – hoeveel precies?

©Unsplash

Musks SpaceX is nu meer waard dan Disney – hoeveel precies?
7 december 2023 om 15:33

Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil nieuwe aandelen verkopen en waardeert zichzelf daarbij op 175 miljard dollar, 25 miljard meer dan afgelopen zomer en daarmee waardevoller dan bijvoorbeeld Disney.

Het bedrijf van Elon Musk wil aandelen uitgeven à 90 dollar per stuk, om zo tussen de 500 miljoen en 750 miljoen dollar binnen te halen. Met zo'n prijs schat SpaceX zichzelf dus op een waarde van 175 miljard dollar, meldt Bloomberg. Afgelopen zomer werd SpaceX nog op 150 miljard dollar gewaardeerd, bij de vorige investeringsronde van het bedrijf. Daarvoor stond de teller in januari op 137 miljard dollar.

Met een waarde van 175 miljard dollar zou SpaceX meer waard zijn dan het beursgenoteerde Disney, dat nu zo'n 167 miljard dollar waard is, meer dan Sony met een waarde van 104 miljard dollar – maar nog niet zoveel als bijvoorbeeld Coca Cola en Pepsi, beiden goed voor ruim 230 miljard dollar.

Populair met grote en kleine raketten

Hoewel SpaceX een commercieel bedrijf is, geldt het als de meest actieve deelnemer aan de nieuwe space race. Die ging vroeger altijd tussen overheden, maar SpaceX doet zoveel lanceringen, dat het zelfs China ruim voorbij is gestreefd. In de eerste maanden van dit jaar deed SpaceX 69 orbitale lanceringen, terwijl China met 30 op de tweede plaatst staat.

De Falcon 9-raket van SpaceX is zelfs goed voor 45 procent van alle orbitale raketlanceringen van dit jaar. Vorig jaar streefde SpaceX concurrenten Boeing en Lockheed al voorbij als belangrijkste leverancier van NASA. En ook voor SpaceX is NASA de grootste klant, al wordt dat wel steeds verder uitgebreid. SpaceX levert ook aan andere overleden, en brengt voor allerlei bedrijven satellieten in een baan rond de aarde. De samenwerking met NASA blijft wel belangrijk, met zowel missies naar de maan als naar Mars in het verschiet.

Mis niks, volg ons WhatsApp-kanaal of abonneer je op de Bright Daily nieuwsbrief.